You are here

ΠτΔ: Δεν ζητώ να συγκυβερνήσουμε

15/06/2021 13:05

Σε γραπτή του δήλωση μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τα κόμματα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους τους πολιτικούς αρχηγούς «για τις ειλικρινείς και δημιουργικές συζητήσεις που είχαμε τις δύο τελευταίες ημέρες».

«Δεν ήταν μια τυπική, συμβατική διαδικασία.  Ήταν μια  πρωτοβουλία, εκ μέρους μου, ουσιαστική, αναγκαία και, εκ του αποτελέσματος, ιδιαίτερα γόνιμη», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση, «διότι παρά τις διαφωνίες που είναι υπαρκτές και σεβαστές, διαπίστωσα ισχυρή βούληση για εξεύρεση κοινών τόπων και των απαραίτητων συναινέσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών στόχων προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».

Σημείωσε ότι το νέο εθνικό σχέδιο «Κύπρος - Το Αύριο»  δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση,  ένα κόμμα, μια κυβερνητική θητεία. «Πρόκειται για τη νέα μακρόπνοη εκδοχή της Κύπρου και μας αφορά όλους. Απαιτεί εθνική, πολιτική και κοινωνική συνεννόηση», είπε.

Επεσήμανε ότι «αυτό που ζητώ δεν είναι να συγκυβερνήσουμε. Στόχος μου δεν είναι να μοιραστώ τις ευθύνες τις διακυβέρνησης. Ζητώ να χτίσουμε γέφυρες ευθύνης, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις νέες μεγάλες προκλήσεις».   

«Αυτό που τόνισα στους πολιτικούς αρχηγούς είναι η ετοιμότητα της Κυβέρνησης να βρίσκεται σε ένα διαρκή και δημιουργικό διάλογο με όλους, προκειμένου να επιτύχουμε την επιθυμητή συνεννόηση και συναίνεση, ώστε από κοινού να επιτύχουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό προς τους πολίτες», είπε.

«Στο ίδιο πνεύμα», ανέφερε, «ήταν και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, τους οποίους, για άλλη μια φορά, ευχαριστώ».

Το προεδρικό έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα τα σημειώματα που δόθηκαν στους αρχηγούς κομμάτων που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, με αναφορές στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Τα σημειώματα επισυνάπτονται.