You are here

ΠτΔ: Είμαστε πανέτοιμοι για τριμερή συνάντηση

09/09/2021 17:16

 

Είμαστε πανέτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν είναι το ίδιο έτοιμη για ανάλογο διάλογο και διαβούλευση, όπως προέκυψε από τηλεφωνική επικοινωνία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέην Χολ Λουτ με τον Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 
 «Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε πανέτοιμοι να συναντηθούμε με τον ΓΓ των ΗΕ. Και στην επιστολή μου επανέλαβα το ίδιο, ότι είμαι έτοιμος και για τριμερή συνάντηση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις αναχωρώντας από την Αρχιεπισκοπή όπου, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε και για το Κυπριακό, την Ιερά Σύνοδο.
 
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ ότι ο λόγος που δεν ήρθε στην Κύπρο η κ. Λουτ δεν ήταν η άρνηση των Τουρκοκυπρίων να τη συναντήσουν, αλλά δικοί της λόγοι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η κ. Λουτ επικοινωνεί τηλεφωνικά και διαβιβάζει τις θέσεις της στον διαπραγματευτή και ουδέποτε ηγέρθη ανάλογο θέμα».
 
Πρόσθεσε ότι «εκείνο που αρχικά είχε προγραμματιστεί ήταν ενδεχόμενα η κ. Λουτ να επισκεπτόταν την Κύπρο με τον σύζυγο της για διακοπές, αλλά και για αξιοποίηση της εδώ παρουσίας της, ωστόσο εν συνεχεία ανέφερε ότι δεν θα συνδυαστεί ανάλογο ταξίδι, αλλά με την εδώ παρουσία της θα προετοιμάσει τη συνάντηση που θα πραγματοποιείτο στη Νέα Υόρκη. Και η απάντηση από τουρκικής πλευράς ήταν ότι δεν είναι έτοιμοι για ανάλογο διάλογο, για ανάλογη διαβούλευση».
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ με τις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησής της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε δηλώσει ότι είμαστε πανέτοιμοι να συναντηθούμε με τον ΓΓ των ΗΕ ενώ και στην επιστολή μου επανέλαβα το ίδιο, ότι είμαι έτοιμος και για τριμερή συνάντηση».
 
Σημείωσε πως «διαφαίνεται μια διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης από την ανησυχία ότι ενδεχόμενα να τους επιρριφθεί ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση ανάλογης συναντήσεως, βλέποντας ότι αφήνει κάποια στοιχεία να αιωρούνται ο κ. Τατάρ».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνεχίζονται τα διάφορα σχόλια σε σχέση με την πρότασή του για το Σύνταγμα του 1960, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ό,τι είχα να πω το είπα, ό,τι έχω να αναπτύξω στον ΓΓ του ΟΗΕ θα το πράξω».
 
«Δεν δίστασα ποτέ να υποβάλω προτάσεις, προκειμένου να διανοιχθεί ο διάδρομος για ένα δημιουργικό διάλογο», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει προς την Ιερά Σύνοδο "τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που η κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει".