You are here

ΠτΔ: Eμπλοκή στους όρους αναφοράς

11/09/2019 10:55

Σημειώθηκε περιπλοκή στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς γιατί η Άγκυρα απαιτεί προκαθορισμό θεμάτων πριν από τον διάλογο, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο euronews.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα για τους όρους αναφοράς ήταν στις 9 Αυγούστου όταν στην άτυπη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, είχαν αποφασίσει ποιοι θα ήταν αυτοί οι όροι αναφοράς.

«Ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, τόσο από δικής μου πλευράς τόσο και από την πλευρά του κ. Ακιντζί, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές, εν συνέχεια όμως φαίνεται ότι το κείμενο έπρεπε να περάσει και από την έγκριση, τουλάχιστον φαίνεται και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπλοκή να απαιτούνται θέματα τα οποία ήθελαν να προκαθορίζονται προ του διαλόγου, οπότε εκεί έγκειται η εμπλοκή», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε πως βασικές παράμετροι στους όρους αναφοράς θα ήταν τρεις, δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που οδήγησαν στο Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες με τα έξι σημεία, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου 2017. «Αυτά τα τρία θα αποτελούσαν και την ουσία του διαλόγου για την επίτευξη καταρχήν ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας που δεν προκαθόριζε μεν το αποτέλεσμα, αλλά οπωσδήποτε έδιδε απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που εκκρεμούν», ανέφερε.

Σε αυτά περιέλαβε την κατάργηση ή αντικατάσταση των εγγυήσεων με ένα διεθνές σώμα έτσι ώστε να αποφευχθούν όσα αντιμετωπίσαμε το `74, τη σταδιακή αποχώρηση και τελική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ΠτΔ σημείωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Πέρασε (η ΕΕ) από τις φραστικές καταδίκες στην λήψη αποφάσεων με στοχευμένα μέτρα όμως αυτά απαιτούν χρόνο. Το θέμα δεν είναι να επιτυγχάνεις αποφάσεις, το θέμα είναι να συνειδητοποιεί και ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει το επιχείρημα ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται με τις Τουρκικές ενεργειακές διεκδικήσεις, υπογραμμίζοντας ότι όσο ο χρόνος περνά, τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει δώσει 119 χιλιάδες διαβατήρια, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να ζουν και να κυκλοφορούν ελεύθερα ως πολίτες της χώρας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να παραμείνει αισιόδοξος και να συντηρεί την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εδώ και 45 χρόνια, κατέληξε, Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν για λύση μέσω ειρηνικού διαλόγου, προχωρώντας μάλιστα και σε οδυνηρές υποχωρήσεις.