You are here

ΠτΔ: Ζητεί αυτεπάγγελτη έρευνα για βιβλία Δρουσιώτη

29/11/2022 13:41

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς τον Επίτροπο Διαφάνειας, επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, με την οποία ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία».

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου αναφέρει ότι αμέσως μετά το πέρας των ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Αρχή να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στα Λεύκαρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, είπε ότι «έχω ήδη στείλει επιστολή δια της οποίας, επικαλούμενος τα άρθρα που προβλέπει ο νόμος για την ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πως επιβάλλεται αυτεπαγγέλτως, πλέον, να εμπλακεί διότι δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες  - δεν διαπίστωσα κάτι ανάλογο προς Θεού - οι καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές, όπως ορίζει ακριβώς ο περί ίδρυσης της Αρχής, τα άρθρα 6, 7 κλπ, για να μην αναφερθώ σε νομικά θέματα. Και μάλιστα η πρόσκληση και πρόκληση είναι να δημοσιοποιηθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών».

Κληθείς να πει πόσο τον ενοχλεί που ένας στενός του συνεργάτης στο Κυπριακό προέβη σε αυτή την ενέργεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν με ενοχλεί το τι έπραξε ο κ. Μαυρογιάννης. Δεν είπε ότι καταγγέλλει, είπε αυτό που είπα και εγώ, ότι δηλαδή, αυτεπάγγελτα θα έπρεπε να διερευνηθεί. Εάν κρίνω κάπου το σφάλμα είναι ότι ένας έμπειρος διπλωμάτης, όταν βρίσκεται ο Πρόεδρος σε μια σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, δεν δημιουργεί προβλήματα που μπορεί να μειώσουν τη σημασία της επίσκεψης, με την έννοια δηλαδή να υποσκάψει την προσπάθεια του Προέδρου στο εξωτερικό. Τίποτα πέραν τούτου».

Δεν χρειάζεται νουθεσίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρειάζεται νουθεσίες, και δεν διστάζει, χάριν της προστασίας του κράτους δίκαιου, να ζητά την αυτεπάγγελτη εξέταση ακόμα και «κακόβουλων, ανυπόστατων και ψευδών ισχυρισμών όπως αυτοί που προβάλλονται από τον όψιμο συγγραφέα», αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ο κ. Πελεκάνος, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, με την οποία το κόμμα της αντιπολίτευσης έλεγε ότι «πολύ αργά θυμήθηκε τη διαφάνεια ο Νίκος Αναστασιάδης», αφού «μέχρι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο τέως σύμβουλός του στα τρία του βιβλία», κάλεσε το ΑΚΕΛ να διαβάσει τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το ίδιο όταν ο κ. Δρουσιώτης έγραφε διάφορα σε σχέση με την ευθύνη της Ρωσίας για το Κυπριακό.

Επίσης, κάλεσε το ΑΚΕΛ να διαβάσει τι έλεγε ο κ. Μαυρογιάννης για τον συγκεκριμένο συγγραφέα σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά.

«Ποιο αφήγημα υιοθετούν; Αυτό του κ. Μαυρογιάννη ή αυτό του κ. Δρουσιώτη που ουσιαστικά κατατάσσει τον κ. Μαυρογιάννη στη “συμμορία”;», διερωτάται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συνεχίζει λέγοντας ότι «φαίνεται ότι στο ΑΚΕΛ δεν αντελήφθησαν ότι οι κανονισμοί της Αρχής Κατά της Διαφθοράς δεν έχουν ακόμα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Τέλος, καλεί για ύστατη φορά το ΑΚΕΛ «να εγκαταλείψει τον μηδενισμό και να μην ξεχνά τους "αδιάφθορους πολιτικούς κρατούμενους" που έχει στις τάξεις του», ενώ προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να ξεχνά «πως στο βίντεο του Al Jazeera δεν πρωταγωνιστεί μέλος της Κυβέρνησης, αλλά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που διέσυρε την Κύπρο παγκοσμίως».