You are here

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

18/11/2002 12:20
Τα μεγάλα κόμματα λένε ναι στην διαπραγμάτευση

Συνέρχεται από τις εννέα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρόεδρου Κληρίδη, ενώπιον του οποίου τα κόμματα θα καταθέσουν τις θέσεις τους αναφορικά με το σχέδιο λύσης του κυπριακού που έδωσε την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς τις δύο πλευρές.

Ήδη τα μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ έχουν αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση σε αντίθεση με τα μικρά κόμματα. Οι Νέοι Ορίζοντες και χθες οι Οικολόγοι απέρριψαν το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση.

Πάντως, ο πρόεδρος Κληρίδης κατά την επιστροφή του χθες στην Κύπρο από τη Αθήνα δήλωσε ότι εάν η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη τότε θα είναι και δεσμευτική. Σε αντίθετη περίπτωση είπε, ο πρόεδρος θα λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση της πλειοψηφίας. Ο πρόεδρος δεν δίστασε να τονίσει ότι υπάρχουν δύο σοβαρές ενστάσεις στο σχέδιο Ανάν. Η πρώτη αφορά τα χρονοδιαγράμματα και η δεύτερη την πρόνοια για συμπροεδρία των ηγετών των δύο κοινοτήτων για τρία χρόνια. Τα μέλη του Εθνικού συμβουλίου αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα των επιστολών-προσκλήσεων του γενικού γραμματέα προς Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση στην Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα. Αν και ο πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής, Τάσσος Παπαδόπουλος, Νίκος Κουτσού και Γιώργος Περδίκης δήλωσαν ότι δεν ενημερώθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο για την ύπαρξη της.