You are here

Σχέδιο Άναν: "Πονοκέφαλος" τώρα το καθεστώς εποπτείας

02/12/2002 16:50
Προβληματισμός και έντονες ανησυχίες για το καθεστώς που θα διέπει την εποπτεία του χρηματοοικονομικού, ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου, αλλά και του ΧΑΚ σε περίπτωση λύσης, κυρίως λόγω των ασαφειών που θα πρέπει να διευκρινισθούν και των αλλαγών που θα πρέπει να επέλθουν στο σχέδιο λύσης του Κόφι Άναν, αναπτύχθηκε στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της βουλής.

Οι πρόνοιες του σχεδίου λύσης, ουσιαστικά «διχοτομούν» την άσκηση του εποπτικού ελέγχου, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη η τάση είναι προς την ενοποίηση, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, αλλά και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού. Ο επικεφαλής της Εποπτικής αρχής εντοπίζει ως ανυπέρβλητο πρόβλημα, την ανάθεση της εποπτείας των τραπεζών στην Κεντρική Κυβέρνηση και την ανάθεση της εποπτείας των ασφαλειών και φορέων επενδυτικών υπηρεσιών στα δύο συστατικά Κράτη» (όπως αφήνεται να νοηθεί στο σχέδιο λύσης) αφού θα απέκλειε στο μέλλον την προοπτική και πιθανότητα ενοποίησης της εποπτείας, όπως γίνεται στον ευρωπαϊκό χώρο.

Θα πρέπει να περιληφθούν στο σχέδιο, σε μια τελική συμφωνία λύσης του κυπριακού, ανέφερε ο Μάριος Κληρίδης, τέτοιες πρόνοιες οι οποίες θα δίνουν εξελικτικά την ευχέρεια για δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής. Σύμφωνα με το σχέδιο, «πάμε προς πολυτεμαχισμό αντί προς την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κληρίδης για να σημειώσει μάλιστα χαρακτηριστικά: «πρέπει να υπάρχει σαφής πρόνοια και να μην είναι απαγορευτικό από το Σύνταγμα, ώστε να μην φτάσουμε σε σημείο αποφάσεις να λαμβάνονται από τις Εγγυήτριες δυνάμεις».

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης, την μεγάλη παραδοξότητα και τον «φαύλο κύκλο» με την πληθώρα εποπτικών αρχών, στην περίπτωση που υπάρχουν δύο χρηματιστήρια (Ε/κ – Τ/κ) με δύο αντίστοιχες επιτροπές κεφαλαιαγοράς και με τις ΕΠΕΥ – οι οποίες ανήκουν στις τράπεζες – να ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα που θα είναι υπό τον έλεγχο του Κεντρικού κράτους, ενώ οι υπόλοιπες ΕΠΕΥ θα ελέγχονται από τα δύο συστατικά κράτη.

«Υπάρχει μια μακροχρόνια τάση στην Ευρώπη χρηματαγορές, τραπεζικό σύστημα, Ασφαλιστικός κλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (επειδή απέκτησαν πλέον μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση) να συνενώνονται σε μια ενιαία αρχή» είπε ο Μάριος Κληρίδης.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού διερωτήθηκε αν στο Τ/κ συστατικό κράτος λειτουργήσει ξεχωριστό Χρηματιστήριο, με ποιο τρόπο αυτό θα ελέγχεται, «ιδιαίτερα τώρα που η προσπάθεια όλων στην Ευρώπη είναι η ενοποίηση των εποπτικών αρχών»

Διαφοροποιημένη στις θέσεις της εμφανίστηκε η βουλευτής (ΔΗΣΥ) Μαρία Κυριακού, η οποία ζητά όπως περιληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε το ΧΑΚ (σε περίπτωση λύσης) να διατηρήσει κάποια μορφή ανεξαρτησίας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «εποπτικής αρχής η οποία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει». Πάντως, σύμφωνα με την κ. Κυριακού «δεν υπάρχει καμία λογική να είναι χωριστή η εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς».

Του Κυριάκου Κυριακίδη