You are here

Σχέδιο δράσης για την υποδοχή παιδιών από την Ουκρανία

21/03/2022 16:47

Σχέδιο δράσης για την υποδοχή όσων παιδιών έρθουν στην Κύπρο από την εμπόλεμη Ουκρανία έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, δήλωσε στη Βουλή τη Δευτέρα, ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Οπως είπε, «μετά τη σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα και συνάντηση με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Κύπρο, ενημερώθηκα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους».
 
Πρόσθεσε ότι «έχουμε σχέδιο δράσης για να υποδεχθούμε όσα παιδιά έρθουν από την Ουκρανία, θα ενταχθούν στα σχολεία και αρχικά θα τύχουν προετοιμασίας με διδασκαλία της γλώσσας και βασικών στοιχείων του κοινωνικού περιβάλλοντος, όπως όλα τα παιδιά που έρχονται από ξένες χώρες, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο σχολικό σύστημα».
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «με την ευκαιρία αυτή θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και κάποιες μεταρρυθμίσεις που ήδη εξετάζαμε, αξιοποιώντας τους καλοκαιρινούς μήνες».
 
Εξήγησε ότι «μέχρι τώρα ήταν μία παράλειψη το γεγονός ότι, για τα παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας, που πρέπει να εξοικειωθούν με τη γλώσσα, ώστε επί ίσοις όροις να συμμετέχουν στο σχολείο, δεν υπήρχε πρόγραμμα για την αξιοποίηση των καλοκαιρινών μηνών αλλά υπήρχε μία διακοπή στο πρόγραμμά τους από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και ειδικά για τα παιδιά που εντάσσονταν στο σύστημα τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αυτό ήταν πραγματικά παράδοξο».
 
«Από την επόμενη σχολική χρονιά, με τη δημιουργία τάξεων υποδοχής, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε όλα τα παιδιά», είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι «ειδικά για τα παιδιά από την Ουκρανία, συζητήσαμε με τον Πρέσβη και καλωσορίζουμε την ιδέα να υποδεχθούμε και Ουκρανούς εκπαιδευτικούς, ανάμεσα στους Ουκρανούς που θα αποφασίσουν να έρθουν στη χώρα».
 
Πρόσθεσε ότι «θα είμαστε σε συνεννόηση με την Πρεσβεία και, εφόσον έχουμε Ουκρανούς εκπαιδευτικούς, θα τους αξιοποιήσουμε στα σχολεία μας, για να διευκολύνουν την ένταξη και υποδοχή παιδιών από την Ουκρανία».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «τα παιδιά αυτά δεν έχουν απλώς μεταναστευτική βιογραφία, αλλά προέρχονται και από μία ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία και θα επαναλάβω ότι η Κύπρος, πέρα από την ανθρωπιά και τις αρχές δικαιοσύνης, έχει έναν πρόσθετο ρόλο ως ομοιοπαθής».
 
Δήλωσε, τέλος, ότι «στην Κύπρο ήδη έχουμε ασυνόδευτα παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας και στην περίπτωση ασυνόδευτων παιδιών από την Ουκρανία θα συμβάλουμε ιδιαίτερα στην ψυχολογική τους στήριξη» σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Κύπρου – Ουκρανίας.