You are here

Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα των πολιτικών

10/05/2022 12:11

Στα «τάρταρα» υποχωρεί η δημοτικότητα των πολιτικών οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ).

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου από την  πρόεδρο του συνδέσμου Ελένη Μαραγκού, αποτυπώνουν για άλλη μια φορά την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς.

Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά πρόσωπα ενώ το 38% δηλώνει ότι  δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή όποιος και εάν εκλεγεί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το 20% επίσης των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να εμπνέουν εμπιστοσύνη ενώ το 11% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον υποψήφιο του κόμματος του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τρεις στους δέκα δεν πάει να ψηφίσει λόγω αδιαφορίας.

Χαμηλά κυμαίνεται και ο δείκτης στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους συνδικαλιστές.

Στην πιο ψηλή βαθμίδα της  εμπιστοσύνης των πολιτών βρίσκεται ο θεσμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ΓεΣΥ και  της Γενικής Εισαγγελίας.

Η κ. Μαραγκού απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τα κόμματα και οι υποψήφιοι έχουν ήδη ζητήσει τη διενέργεια δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των οποίων αφορούν εσωτερικά τους ίδιους, δεν θα δημοσιοποιηθούν».

Πολύ χαμηλά βρίσκεται και ο δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών στη Βουλή, στο Στρατό και στην Εκκλησία.

Στο ερώτημα εάν οι κύπριοι είναι έτοιμοι να δεχθούν μια γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 60% απάντησε ναι και το 38% όχι. Αξιοσημείωτο είναι πως η πλειοψηφία  αυτών που απάντησαν θετικά ως προς το ερώτημα για γυναίκα πρόεδρο είναι οι άνδρες και όχι οι γυναίκες. Οι άνδρες απάντησαν ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν γυναίκα πρόεδρο ήταν σε ποσοστό 63% ενώ το ποσοστό των γυναικών ήταν στο 57%. Με την μεγάλη πλειοψηφία των θετικών τοποθετήσεων να έρχεται στα άτομα πέραν των 65 ετών. Οι ηλικίες 18-24 τοποθετούνται αρνητικά στο  ενδεχόμενο γυναίκας προέδρου. 

Σχετικά με το θεσμό των δημοσκοπήσεων η κ. Μαραγκού ανέφερε ότι «οι δημοσκοπήσεις και έρευνες κοινής γνώμης διεξάγονται πλέον σε συνεχή βάση με αποκορύφωμα τις προεκλογικές περιόδους.

Σχετικά με το θεσμό των δημοσκοπήσεων η κ. Μαραγκού ανέφερε ότι «οι δημοσκοπήσεις και έρευνες κοινής γνώμης διεξάγονται πλέον σε συνεχή βάση με αποκορύφωμα τις προεκλογικές περιόδους.

Με την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών το κοινό εκφράζει πλέον ελεύθερα τις πολιτικές του πεποιθήσεις και οι έρευνες δημοσκοπήσεις, όπως και σε όλες τις χώρες γίνονται με διάφορες πλέον μεθοδολογίες».

Η έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΕΔΕΑΚ για τα θέματα επικαιρότητας ήταν παγκύπρια και ερωτήθηκαν 784 άτομα με τη μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα της έρευνας

Της Ηρώς Ευθυμίου