You are here

Στη σκιά του Μιτσερού οι ευρω-εκλογές

08/05/2019 07:16

Ρευστό παραμένει το εκλογικό πεδίο λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές με τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις να προκαλούν προβληματισμό στο κυβερνών και άλλα κόμματα, καθώς οι φιλόδοξοι αρχικοί στόχοι φαίνεται να απομακρύνονται στη σκιά των τραγικών εξελίξεων στην υπόθεση Μιτσερού.

Στην Πινδάρου υποβόσκει ένα αίσθημα ανησυχίας όχι ως προς τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει ο ΔΗΣΥ, κάτι το οποίο θεωρείται δεδομένο, αλλά για την απόκλιση που θα έχει το κόμμα από τα ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά που είχε πετύχει το 2014 (37,8%, με συνεργασία) ή έστω με τις βουλευτικές εκλογές του 2016 (30,7%), όταν είχε ήδη υποστεί φθορά.

Οι δημοσκόποι αποφεύγουν να συγκρίνουν την εκλογική αυτή μάχη με τις βουλευτικές, καθώς οι ευρωεκλογές καταγράφουν από το 2004 μεγάλα ποσοστά αποχής. Ωστόσο, η ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα εστιάζεται στο πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα, η διαχείριση των πρωτοφανών, για τα κυπριακά δεδομένα, εγκλημάτων που διέπραξε ο ίλαρχος διασύροντας και διεθνώς το κύρος του αστυνομικού σώματος.

Η υπόδειξη του προέδρου Αναστασιάδη στον απερχόμενο υπουργό δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου να υποβάλει παραίτηση και η παύση του αρχηγού της αστυνομίας δεν είναι βέβαιο αν θα σώσει ή όχι την «παρτίδα» για τον ΔΗΣΥ.

Οι ενδείξεις που λαμβάνει ο ΔΗΣΥ από τους ψηφοφόρους του στις αστικές κυρίως περιοχές, είναι ότι υπάρχει δυσανασχέτηση για τους χειρισμούς που έγιναν πριν και μετά τις τραγικές αποκαλύψεις.

Την ίδια ώρα θα μετρήσει και το βάρος των επιπτώσεων από το κλείσιμο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αν ληφθεί υπόψη ότι το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής, επέρριψε ευθέως πολιτικές ευθύνες στον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη – ο οποίος δεν παραιτήθηκε.

Με το βάρος αυτών των δύο δεδομένων, ο ΔΗΣΥ καλείται να δώσει στις επόμενες 18 μέρες μάχη, για να πείσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του να προσέλθουνστις κάλπες και κατά δεύτερο να αποτρέψει ένα μικρό ποσοστό από αυτούς να ρίξει ψήφο αντίδρασης.

Η Εζεκία Παπαϊωάννου φαίνεται να μην έχει εκμεταλλευτεί όσο θα προσδοκούσε, τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας, ούτε αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του κομματικού στίβου από τον ΔΗΣΥ.

Ιστορικά, οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, δεν επενδύουν στις ευρωεκλογές. Η ηγεσία του κόμματος, κυρίως για λόγους εκλογικού γοήτρου, δεν θα ήθελε να χάσει ακόμη μία εκλογική μάχη από την Πινδάρου, ειδικότερα, σε μία περίοδο που επικρατεί έντονη δυσανασχέτηση από το κλείσιμο της ΣΚΤ,  δυσφορία από τη διαχείριση των αποκαλύψεων για τις κατά συρροή δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών και παιδιών και απογοήτευση για το αδιέξοδο στο κυπριακό.

Ωστόσο, από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, το ΑΚΕΛ δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει επαρκώς τα τρωτά του ΔΗΣΥ σε ότι αφορά τον Συνεργατισμό και το κυπριακό.  Τα ποσοστά του φαίνεται να βρίσκονται πιο κάτω από αυτά του 2014 (27%) και του 2016 (30,7%), αν και οι δημοσκοπήσεις δεν λαμβάνουν υπόψιν την όποια κάθοδο τουρκοκυπρίων στις κάλπες.

Στο ΑΚΕΛ επικρατεί διάχυτη η άποψη ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχει άσσο στο μανίκι καθώς ελπίζει σε σημαντική εισροή ψήφων από τους τουρκοκύπριους λόγω της υποψηφιότητας του πανεπιστημιακού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Η Πινδάρου, θορυβημένη από την εξέλιξη αυτή, έκανε λόγο για «δανεικές ψήφους» αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ο τ/κ υποψήφιος στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στα κατεχόμενα διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος θα είναι η φωνή των τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο – ρητορική που έχει μάλλον προβληματίσει μέρος της εκλογικής βάσης του ΔΗΣΥ, ιδίως σε αστικά κέντρα.

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει και οι ρητορικές εξάρσεις τόσο στην Πινδάρου όσο και στο προεδρικό που έκανε χθες λόγο για το «κοράνι του κ. Ερντογάν».

Το ΔΗΚΟ αναμένεται να διατηρήσει τη μία έδρα στην Ευρωβουλή, αλλά και να διατηρήσει τα ποσοστά που έλαβε κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (14,4%).  Θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα σε αυτή την αναμέτρηση το κόμμα της ΔΗΠΑ, που ίδρυσε ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και η ηγεσία του αποτελείται από παραδοσιακά πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ.

Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν στη ΔΗΠΑ έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο της δίνουν ένα ποσοστό μεταξύ 2%και 3% που ενδεχομένως να μειώσει τα ποσοστά που έλαβε το ΔΗΚΟ στις ευρωεκλογές του 2014 και να την καταστήσουν ανταγωνιστικό παίκτη για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι ευρωεκλογές σημαδεύονται από την έντονη παρουσία του ΕΛΑΜ, το οποίο προβάλλεται από τις δημοσκοπήσεις ως το τέταρτο κόμμα που θα αναδείξει ευρωβουλευτή κατά τη δεύτερη καταμέτρηση των ψήφων.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, η ΕΔΕΚ, που συμμετέχει από το 2009 στο Ευρωκοινοβούλιο, ενδέχεται να μείνει εκτός.

Οι πληροφορίες που έρχονται από πρόσφατες εσωτερικές δημοσκοπήσεις κομμάτων, δίνουν στο ΕΛΑΜ προβάδισμα σε σχέση με την ΕΔΕΚ.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σημαντική συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και αν αυτή η δυναμική συνεχιστεί μέχρι την ώρα της κάλπης, ίσως να υπάρξουν ανατροπές.

Στην ΕΔΕΚ αισιοδοξούν ότι η ανατροπή θα γίνει και θα διατηρήσει την έδρα της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Μεγάλη αισιοδοξία όμως επικρατεί και στο ΕΛΑΜ, η ηγεσία του οποίου κάνει λόγο για εισροή πολλών νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα το ΕΛΑΜ, επικαλείται δύο δημοσκοπήσεις, ενός τηλεοπτικού σταθμού και μίας εφημερίδας, οι οποίες φέρουν το εθνικιστικό κόμμα της Κύπρου να κάνει παρθενική εμφάνιση στα έδρανα της Ευρώπης μαζί με την Χρυσή Αυγή.

Οι Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών έχουν εκλογική επιρροή που κυμαίνεται στο 3,2% με τη διευκρινισμένη ψήφο να φθάνει στο 4,7%.

Το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων – Συμμαχίας καθυστέρησε να καταρτιστεί και όπως υποστηρίζει το εκλογικό επιτελείο της συνεργασίας, τις τελευταίες μέρες διαφαίνεται μία δυναμική και λαμβανομένου υπόψη, όπως σημειώνει, του στατιστικού λάθους, υπάρχει αισιοδοξία ότι οι Οικολόγοι με τη Συμμαχία μπορεί να πετύχουν την ανατροπή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αναμένεται να διατηρήσουν τις δύο έδρες στην Ευρωβουλή και το ΔΗΚΟ τη δική του έδρα.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την κατάκτηση της έκτης έδρας μεταξύ του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ με τις δύο δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο ΕΛΑΜ.

Σύμφωνα με τις εν λόγω δημοσκοπήσεις, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να διατηρήσει τη διαφορά των πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το ΑΚΕΛ – καταγραφές, όμως, που έγιναν πριν το Μιτσερό και χωρίς το φαινόμενο «Νιαζί».

Του Λεύκου Χρίστου