You are here

Στην Κύπρο ο πρόεδρος Ιρλανδίας

08/10/2019 15:15

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει μεταξύ 13 και 16 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ιρλανδίας στην Κύπρο από το 2006.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τις συνομιλίες που θα έχουν οι δυο Πρόεδροι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγείρει τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας και των παράνομων επεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ θα συζητηθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιρλανδίας και οι εξελίξεις στην ΕΕ, και ειδικότερα το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.

To πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης, η οποία έπεται της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιρλανδία το 2016, θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στην νεκρή ζώνη, και συναντήσεις με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Ο Πρόεδρος Χίγκινς θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από ιρλανδικής πλευράς αναφέρει πως η επίσημη επίσκεψη του κ. Χίγκινς δίνει την ευκαιρία ανανέωσης των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ της Ιρλανδίας και της Κύπρου και αναγνώρισης της συνεισφοράς της Ιρλανδίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για πολλές δεκαετίες. Επίσης, σημειώνεται θα τονιστεί η ανάπτυξη πολιτιστικών και ναυτικών δεσμών και ο Πρόεδρος Χίγκινς θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την Ιρλανδική κοινότητα που διαμένει στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χίγκινς και η σύζυγός του Σαμπίνα θα συνοδεύονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ισότητας της Ιρλανδίας, Τσαρλς Φλάναγκαν.

Της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο θα προηγηθεί επίσκεψη του Προέδρου Χίγνκινς στην Ελλάδα στις 9-13 Οκτωβρίου, όπου θα συναντηθεί με 12 άλλους αρχηγούς κρατών της ΕΕ και θα προσφωνήσει το Athens Democracy Forum.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χίγνκινς θα ταξιδέψει στο Λίβανο στις 17 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, με Λιβανέζους πολιτικούς και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και θα επισκεφθεί τα ιρλανδικά στρατεύματα και τις ιρλανδικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.