You are here

Στην τελευταία ευθεία με άγνωστο «Χ» την αποχή

24/05/2019 14:28

Στην τελευταία ευθεία εισέρχεται η προεκλογική μάχη για την ανάδειξη των έξι ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν την Κύπρο ανάμεσα στα 751 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με τα κόμματα να επιδίδονται σε ύστατες προσπάθειες περιορισμού της αποχής που στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για την Κύπρο.

Μόλις ένα 48ωρο πριν από την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, τα κόμματα επιστρατεύουν κάθε διαθέσιμο μέσο για ενίσχυση της συσπείρωσης τους και την προσέλκυση περισσότερων ψηφοφόρων στις κάλπες.

Σε κάθε κάλεσμα των πολιτικών αρχηγών, εκπροσώπων και υποψηφίων βασικοί αποδέκτες, πέραν των παραδοσιακών ψηφοφόρων των κομμάτων, είναι και οι χιλιάδες των όσων προτίθενται να απέχουν από την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν κλειδί στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας εκλογών, περισσότεροι από ένας στους δύο εγγεγραμμένους ψηφοφόρους απείχαν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2014, καθώς το ποσοστό της αποχής είχε σκαρφαλώσει στο 56.03%, σε σύνολο 606.916 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις ευρωεκλογές του 2009 η αποχή είχε φτάσει σε ποσοστό 40,60% από σύνολο 526.060 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το 2004 είχε κυμανθεί στο 27,50% από σύνολο 483.311 ψηφοφόρων.

Οι ευρωεκλογές έχουν λιγότερη βαρύτητα στον εκλογικό χάρτη σε σχέση με τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Η αποχή είχε αγγίξει το 26,03% από σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2016, το ποσοστό αποχής άγγιξε το 33,26% από σύνολο 543.186 ψηφοφόρων.

Τα ποσοστά αποχής φαίνεται να αυξάνονται φτάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ιδιαίτερα σε αναμετρήσεις που αφορούν τις ευρωεκλογές. Εκτός από την αποχή, αυξάνεται και το μέγεθος του εκλογικού σώματος (κυρίως, λόγω τουρκοκυπρίων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές από το 2014).

Ως εκ τούτου, τα κόμματα παρά τη σε γενικές γραμμές διατήρηση θέσεων και ποσοστών, κερδίζουν λιγότερες ψήφους.

Ο παράγοντας αποχή, φαίνεται να απασχολεί και τα ίδια τα κόμματα που τις τελευταίες εβδομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ψηλούς τόνους και μέσω έντονων αντιπαραθέσεων στοχεύοντας σε ενίσχυση των ποσοστών συσπείρωσης.

Εντούτοις, η αποχή αντανακλά μεταξύ άλλων, την έντονη απαξίωση της πολιτικής και των ίδιων των πολιτικών προσώπων από την κοινωνία, κάτι που οι προεκλογικές διαμάχες, δεν φαίνεται να αποτρέπουν αλλά να τροφοδοτούν, όπως εξάλλου παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες τα κομματικά στελέχη.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται φέτος στους 641.181 εκ των οποίων οι 81.611 είναι τουρκοκύπριοι και οι 10.559 κοινοτικοί.

Ο τρόπος που θα κατανεμηθούν οι ψήφοι των τουρκοκύπριων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αναμένεται να αποτελέσει επίσης, καθοριστικό παράγοντα σε ότι αφορά την τελική διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζουν και οι κομματικοί αρχηγοί.

Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι εάν θα υπάρχει ψηλή αποχή από τους Ε/κ και σημαντική συμμετοχή των Τ/κ, τότε οι Τ/κ «όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν, μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα αλλά και την πρωτιά σε αυτές τις εκλογές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εφόρου εκλογής Κύπρου Κυπριανού, το πρωί παραδόθηκαν οι κάλπες στους προεδρεύοντες εκλογικών κέντρων σημειώνοντας ότι η όλη προσπάθεια εμπλέκει 7 χιλ. άτομα του δημοσίου τομέα, αστυνομικούς, υπαλλήλους πληροφορικής, το γραφείο Τύπου και πληροφοριών και όλα τα μέλη των εκλογικών επιτελείων.

Οι προεκλογικές μάχες φτάνουν υποχρεωτικά στο τέλος τους απόψε τα μεσάνυκτα, καθώς ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία 24 ώρες πριν από την μέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Της Μαρίας Χαμπή