You are here

Στις κάλπες την Κυριακή η Κύπρος

04/02/2023 09:56

Έληξε τα μεσάνυκτα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή και στις οποίες διεκδικούν την ψήφο του λαού δεκατέσσερις υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, καθώς και η διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Σημειώνει ότι οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δύο ποινές μαζί. 

Οι δεκατέσσερις υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο αποτελούν αριθμό ρεκόρ για Προεδρικές εκλογές. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις επτά το πρωί έως τις έξι το απόγευμα με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ δώδεκα και μία.

Οι υποψήφιοι είναι: ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τέως διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης , ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο νομικός Γιώργος Κολοκασίδης, ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και οι Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Ανδρέας Ευστρατίου, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Λουκάς Σταύρου, Αλέξιος Σαββίδης και Ανδρόνικος Ζερβίδης.

Να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες

Να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα καλεί τους εκλογείς ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει, ότι η ψηφοφορία την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο, αρχίζει η ώρα 7.00 π.μ. και λήγει κανονικά η ώρα 6.00 μ.μ.

Οπως τονίζει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, o/η προεδρεύων/ουσα κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., με την προϋπόθεση, ότι έξω από το εκλογικό του/της κέντρο αναμένει, για να ψηφίσει, μεγάλος αριθμός εκλογέων.

Γι’ αυτό καλούνται οι εκλογείς, όπως προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρεται.

Σημειώνεται, ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ψηφοφορία να λήξει και εκεί στις 6.00 μ.μ., ώρα Κύπρου.

Επιπρόσθετα διευκρινίζει, πως κατά αναλογία οι ώρες ψηφοφορίας για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν καθοριστεί ως ακολούθως: Τοπική ώρα χώρας. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 11.00 π.μ. – 8.00 μ.μ. με διάλειμμα 3.00 μ.μ. – 4.00 μ.μ., Ελλάδα-Βουλγαρία 7.00 π.μ. – 6.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ. – 1.00 μ.μ., Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία 9.00 π.μ. – 5.00 μ.μ. με διάλειμμα 1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ., Ηνωμένο Βασίλειο 8.00 π.μ. – 4.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ. – 12.30 μ.μ., Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 7.00 π.μ. – 11.00 π.μ.

Σημειώνεται, ότι ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο, που περιμένουν να ψηφίσουν και εφόσον ενημερωθεί σχετικά ο Γενικός Έφορος Εκλογής.

Οδηγίες για τον ορθό τρόπο ψηφοφορίας

Σε οδηγίες σε σχέση με τον ορθό τρόπο ψηφοφορίας προβαίνει ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον θάλαμο ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Αν ο/η εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο, αναφέρεται τέλος στην σχετική ανακοίνωση.

Σχετικό βίντεο με οδηγίες για τον ορθό τρόπο ψηφοφορίας μπορείτε να δείτε εδώ.