You are here

Στο 67.6% η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 5:00 μμ

05/02/2023 17:38

Στο 67,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων ανήλθε το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι η ώρα 17.00, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου. Συνολικά ψήφισαν 379.554 εκλογείς.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με  την αντίστοιχη ώρα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν η προσέλευση ήταν στο 66,2% και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021 όταν η προσέλευση ήταν στο 56,7%.

Τα ποσοστά των εκλογέων που άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου ανά εκλογική περιφέρεια ήταν 69,7% για τη Λευκωσία, 64,3% για τη Λεμεσό, 68,2% για την Αμμόχωστο, 66,3% για τη Λάρνακα, 71,3% για την Πάφο και 66,6% για τις κάλπες του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι η τελική προσέλευση στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών του 2018 διαμορφώθηκε στο 71,8%.

Ο Γενικός Εφορος ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα λήξει σε λιγότερο από μια ώρα και κάλεσε τους ψηφοφόρους όπως μεταβούν εγκαίρως στα εκλογικά κέντρα και οπωσδήποτε πριν από τις 18.00. Πρόσθεσε ότι για να μπορεί να δοθεί παράταση θα πρέπει να υπάρχει αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο και σε τέτοια περίπτωση θα δοθεί παράταση μόνο στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμένουν κλειστά. Σε τέτοια περίπτωση η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και στο συγκεκριμένο κέντρο.

Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ψηφοφόροι έξω από το εκλογικό κέντρο στις 18.00, θα τους επιτραπεί να μπουν για να ψηφίσουν, ενώ οι πόρτες θα κλείσουν.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται με άψογο τρόπο και συνεχίζεται η προσέλευση των εκλογέων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την άρτια συμπεριφορά τους, τους υπαλλήλους που στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα, όπως και τα επιτελεία των Εφόρων και τα μέλη της Αστυνομίας, για τον επαγγελματισμό και την προσήλωση που έχουν επιδείξει ανταποκρινόμενοι στο έργο που τους έχει ανατεθεί. Ευχαρίστησε επίσης τους αντιπροσώπους των υποψηφίων για τη συνεργασία που επιδεικνύουν.