You are here

«Συνταγματική εκτροπή», λέει η ΕΥ για ΥΠΟΙΚ

09/05/2022 15:33

Η Ελεγκτική Υπηρεσία «απαντά» στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την απόφαση του τον Απρίλιο, οι τίτλοι των δεύτερων τη τάξει σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο, να μην είναι πλέον αυτοί που προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον Περί Προϋπολογισμού Νόμο.

Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι η θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, μετατράπηκε σε θέση «Βοηθός Γενικός Ελεγκτής», ενώ τον Μάρτιο ο Γενικός Εισαγγελέας άλλαξε τους τίτλους όπως είναι κατοχυρωμένοι συνταγματικά «με τη δικαιολογία ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού κειμένου του Συντάγματος».

Η ΕΥ τονίζει στην ανακοίνωση της ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει την αρμοδιότητα και εξουσία να προβεί στη συγκεκριμένη αλλαγή τίτλου για τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ είναι συνταγματική εκτροπή.

Προσθέτει, πως ούτε και με την αυτοβούλως ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί συνταγματικά να προβεί σε αυτές τις αλλαγές.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σήμερα κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με το ζήτημα, απαιτώντας τη δήλωση του Δικαστηρίου για την ακύρωση της εγκυκλίου του Υπουργείου.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας που ένα θέμα το οποίο στα μάτια των πολιτών δικαιολογημένα φαίνεται να είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας, έχει αναχθεί από κάποιους σε ζήτημα αρμοδιοτήτων και εξουσιών των δεύτερων τη τάξει ανεξάρτητων αξιωματούχων. Εφόσον όμως έχει αναχθεί ως τέτοιο, είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η όποια ρύθμιση θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα, κάτι για το οποίο αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση.