You are here

Συντονισμός ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου

08/02/2021 13:38

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο ήταν η συνεννόηση και ο συντονισμός ενεργειών ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό πρόβλημα.

Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να ενδιατρίψουμε με λεπτομέρεια για τα όσα με την αποφασιστικότητά μας μπορεί να διαδραματιστούν κατά την άτυπη σύνοδο που φαίνεται να είναι έτοιμος να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, αλλά γενικότερα να ανασκοπήσουμε και το ευρύτερο περιβάλλον στην περιοχή, όπως επίσης και βεβαίως το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατόν, όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και της ΕΕ».

Ανταπαντώντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι, «καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων εν αναμονή και της σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς, είναι αυτονόητο, υποχρέωση και ανάγκη η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες».

Στο τραπέζι μπήκε επίσης και ο συντονισμός για την μετά τον κορωνοϊό εποχή. «Και καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της περιπέτειας με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών, είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα. Είμαστε δύο χώρες εξαρτημένες από τον καλοκαιρινό τουρισμό και είναι καλό στο πλαίσιο αυτό να είμαστε συντονισμένοι έτσι ώστε να διευκολύνουμε ταξιδιώτες, υπό προϋποθέσεις που θα θέσουμε, να έρθουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα και την Κύπρο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις οικονομίες των δύο χωρών μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι μονοήμερη. Αργότερα σήμερα θα αναχωρήσει για το Ισραήλ.