You are here

Συζήτησαν σχέδιο «Ζήνων» και μεταναστευτικές ροές

18/10/2018 15:54

Ανασκόπηση του σχεδίου «Ζήνων», που αποτελεί την «ομπρέλα» για 23 συνολικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε σε σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα πλείστα από τα σχέδια είναι έτοιμα. Συναφώς, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, την επόμενη εβδομάδα φθάνει στην Κύπρο κλιμάκιο της Κομισιόν, που θα έχει επαφές και συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για συζήτηση μέτρων και δράσεων αντιμετώπισης του ζητήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και υπηρεσιακοί, ενώ δεν συμμετείχαν ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, και η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, λόγω των εξελίξεων που αφορούν την αεροπορική εταιρεία Cobalt.

Η διυπουργική επιτροπή για τη διαχείριση κρίσεων ανασκόπησε την ετοιμότητα όσον αφορά το σχέδιο διαχείρισης «Ζήνων», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας της σύσκεψης, σημειώνοντας πως το σχέδιο «Ζήνων», αποτελεί την ομπρέλα όλων των σχεδίων και αποτελείται από 23 σχέδια κρίσεων, ανάλογα με την περίπτωση.

Εξ αυτών, τα έξι αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών,, τρία το Υπουργείο Εξωτερικών και τρία το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Στην πλειονότητά τους τα σχέδια είναι έτοιμα, υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός ετοιμότητας όσον αφορά τη συμπλήρωση και ολοκλήρωση αυτών των σχεδίων. Έχει αποφασιστεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές Ιανουαρίου θα γίνουν και σχέδια επί χάρτου που αφορούν έξι από αυτά τα σχέδια, το «Ορφέας» που αφορά τη ρύπανση, το «Πυρσός» που είναι για τις μεγάλες πυρκαγιές, το «Εστία» και το «Ναυκράτης» που αφορούν μεταναστευτικές ροές ή προσφυγικές ροές ή εκκένωση από τρίτες χώρες, το «Τεύκρος» που αφορά περιπτώσεις μεγάλων ατυχημάτων» ανέφερε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η άσκηση «Αργοναύτης», η οποία αφορά την υλοποίηση πέντε από αυτά τα σχέδια, αλλά και το σχέδιο «Νέμεσις» που αφορά την υλοποίηση τριών εξ αυτών.

Αποφασίστηκε ακόμα ότι θα συγκαλείται η διυπουργική επιτροπή σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα και η επόμενη σύσκεψη να συγκληθεί εντός Νοεμβρίου για λήψη αποφάσεων επί οργανωτικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη.

«Το σχέδιο Ζήνων είναι ένα πάρα πολύ καλό σχέδιο, το οποίο όμως πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ανασκόπηση ούτως ώστε και μεις να είμαστε σίγουροι κάθε στιγμή για το βαθμό ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών. Εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες του κράτους, χρειάζεται πολύ καλός συντονισμός, μεταξύ όλων, και των αρμόδιων Υπουργών αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των μεταναστατευτικών ροών, σε σχέση με τα σχέδια. Ο Υπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο «Ναυκράτης» είναι ένα από τα 23 σχέδια, το οποίο εφαρμόζεται σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε επίσης συζητήσει και το ενδεχόμενο πιο μαζικής αύξησης των ροών από μια ενδεχόμενη κρίση και το κατά πόσον αυτό σχέδιο θα μπορέσει να ανταποκριθεί», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός επεσήμανε ότι γίνεται διττή προσπάθεια από πλευράς της Κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες. Ανέφερε, πρώτον, ότι την επόμενη βδομάδα καταφθάνει στην Κύπρο τεχνικό κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα συζητήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα ζητήσει η Κύπρος ώστε να επιχορηγηθούν νέα προγράμματα λόγω των αυξημένων ροών. Δεύτερον, είπε, είναι η ευρύτερη πολιτική της ΕΕ, που συζητείται τόσο στο Συμβούλιο της ΕΕ, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προσθέτοντας πως «δεν φαίνεται να υπάρχει κατάληξη σε μια ευρωπαϊκή πολιτική, όπως θα τη θέλαμε εμείς και άλλες χώρες της πρώτης γραμμής».

Σημειώνεται ότι η Κύπρος φιλοξενεί ήδη 15,000 αιτητές ασύλου και άτομα που έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού της χώρας.