You are here

Τάσσος: 5 νέοι Υπουργοί από τον ιδιωτικό τομέα

09/06/2006 10:40
• Ποια άραγε η σημασία αυτής της επιλογής;

Οι πέντε εκ των έξι Υπουργών που διόρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Όσο σημαντική και αν κρίνεται η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα άτομα που δραστηριοποιούνται σε ιδιωτικούς οργανισμούς, αυτή η επιλογή δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με τη κομματικοποίηση των εν λόγω προσώπων.

Γιατρός ο Υπ. Εργασίας

Ο Αντώνης Βασιλείου, ο νέος Υπουργός Εργασίας, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε ειδικότητα στη Μαιευτική – Γυναικολογία. Το 1972 μετά από υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετέβη στη Νέα Ζηλανδία για μετεκπαίδευση για δύο χρόνια. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο εργάσθηκε σαν κυβερνητικός γιατρός μέχρι το 1977. Από το 1977 μέχρι σήμερα ιδιωτεύει.

Από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στη Κύπρο ως γιατρός αναμείχθηκε ενεργά στα κοινά, συμμετέχοντας στα συμβούλια των κυβερνητικών γιατρών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΣ ΕΔΕΚ και επί σειράν ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού γραφείου.

Από το 1986 εξελέγη για δύο συνεχείς πενταετείς θητείες δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΚΣ ΕΔΕΚ στο Δήμο Λευκωσίας καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Λευκωσίας.

Εξελέγη για τέσσερις συνεχείς θητείες Πρόεδρος της Παγκύπριας Μαιευτικής - Γυναικολογικής Εταιρείας. Από το Γενάρη του 1997 είναι Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με ομόφωνη εκλογή από τη Γενική Συνέλευση των γιατρών και του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος επί τέσσερις συνεχείς θητείες.

Διετέλεσε μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

Επιχειρηματίας των Peugeot o Υπ. Εμπορίου

Ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Μιχαηλίδης, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα με μεταπτυχιακά στο London School of Economics και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Polytechnic of Central London.

Εργάσθηκε για χρόνια στον Όμιλο εταιρειών MPM ως μέλος του ΔΣ, συντελώντας στην ανάπτυξη του Ομίλου. Πρωτοστάτησε στην επέκταση του στην εμπορία αυτοκινήτων δημιουργώντας το 1991 την MPM Eurocars Ltd που αντιπροσωπεύει έκτοτε στην Κύπρο τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Automobiles Peugeot S.A. Το 1999 πρόσθεσε στον Όμιλο την εμπορία σκαφών αναψυχής και το 2003 ο Όμιλος επεκτάθηκε στην Ελλάδα.

Υπήρξε μέλος των ΔΣ της ΚΟΠ και της Τράπεζας Αναπτύξεως. Τώρα είναι μέλος του ΔΣ Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων και του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου.

Δικηγόρος ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Σοφοκλής Σοφοκλέους, είναι Νομικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και από το 1992 εκλέγεται συνεχώς Δήμαρχος Λευκάρων.

Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου, μέλος του ιδρύματος «Ευρωπαϊκό Κυπριακό Σπίτι ΖΗΝΩΝ», μέλος Δήμων και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος του Δικτύου Αδελφοποιημένων πόλεων και περιοχών της Μεσογείου «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ».

Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εγκεκριμένος ελεγκτής - λογιστής ο Υπ. Γεωργίας

Ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (μέχρι πρότινος Πρόεδρος του ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας το 1979. Συνέχισε τις ακαδημαϊκές σπουδές του στα Οικονομικά στο Eastern Michigan University στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με εξειδίκευση στη Λογιστική και στο Μάρκετινγκ.

Εργάστηκε σε διάφορους μεγάλους διεθνείς λογιστικούς και ελεγκτικούς οίκους και στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Το 1992 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, όπου εξασκεί το επάγγελμα του Εγκεκριμένου Λογιστή–Ελεγκτή και του Συμβούλου Επιχειρήσεων.

Η προσφορά και δραστηριότητα του δεν περιορίστηκε στον επαγγελματικό τομέα. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με πολλές και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και αθλητικής δραστηριότητας.

Εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) από τα πρώτα στάδια της ίδρυσής του. Υπηρέτησε το κόμμα σε διάφορες θέσεις και σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων μεγάλων Ημικρατικών Οργανισμών είχε την ευκαιρία μίας σημαντικής διοικητικής εμπειρίας σε τομείς αιχμής για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του τόπου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου την περίοδο 1993–1999 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού την περίοδο 2000–2003. Την 1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Είναι Πρόεδρος σημαντικών επιτροπών εργασίας, όπως η Ακαδημία Τουρισμού, η Επιτροπή Ξενοδοχείων, η Επιτροπή Κέντρων Αναψυχής και η Επιτροπή Συντονισμού της Στρατηγικής για τον Τουρισμό. Είναι επίσης μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, των LIONS, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και πολλών άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων και σωματείων.

Υπ. Υγείας του... Καφεκοπτείου

Ο νέος Υπουργός Υγείας, Χάρης Χαραλάμπους, εργάζεται στο Λαϊκό Καφεκοπτείο για 29 χρόνια και από το 2003 κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ την περίοδο 1988-1993 και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurocypria Airlines την περίοδο 2000 – 2005. Το 2003 – 2005 ήταν αντιπρόεδρος της Eurocypria.

Παρακολούθησε στην Κύπρο, στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ ολοκληρωμένα προγράμματα Finance, Λογιστικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Τροφίμων κ.α.

Μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ.

Σημασία... το έργο που θα παράγουν

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο δικηγόρος και μέχρι πρότινος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου, Αντώνης Καράς, δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη σημασία ως προς την επιλογή προσώπων ως Υπουργών είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. «Οι επιλογές του Τάσσου Παπαδόπουλου έγιναν στη βάση μιας ήδη συμφωνημένης διαδικασίας για τήρηση ”όπως λένε” του προεκλογικού προγράμματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους Υπουργούς θα πρέπει να τους χαρακτηρίζει η πολιτικοποίηση, η επάρκεια και η ικανότητα να παράγουν αξιόλογο κυβερνητικό έργο. «Δεν κρίνουμε τα πρόσωπα, περιμένουμε να δούμε τι έργο θα παράξουν και μετά θα τους κρίνουμε», επεσήμανε ο κ. Καράς.

Το γεγονός ότι δεν πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία ως προς την επιλογή του Προέδρου να υπουργοποιήσει πέντε πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε στη StockWatch, νυν επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται όμως σημαντικά στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. «Οι πλείστοι εκ των Υπουργών είναι σημαντικά κομματικοποιημένοι και το γεγονός αυτό συν της συνεργασίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης, “βοήθησε” στο να επιλεγούν τα εν λόγω πρόσωπα», σημείωσε.

Της Γεωργίας Χαννή