You are here

Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη - Πομπέο στην Ουάσινγκτον

18/11/2019 09:20

Συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη 1 μετά το μεσημέρι τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου), έπειτα από πρόσκληση του κ. Πομπέο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων ΗΠΑ - Κύπρου. Στην ατζέντα της βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στα ενεργειακά.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις συνομιλίες του τελευταίου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάνον. Είναι επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο` Μπράιαν.
 
Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον, από το «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Καθημερινή», σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, νέες προοπτικές».

Θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Κότσο Ανγκούτσεφ και τον Αμερικανό Υφυπουργό Φράνσις Φάνον.