You are here

Τετ-α-τετ Κληρίδη - Ανάν

15/05/2002 11:33
Τα «φώτα» της δημοσιότητας είναι σχεδόν, απολύτως συγκεντρωμένα σήμερα στις πρώτες συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Η επίσκεψη στην Κύπρο του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού και η «παρέμβασή» του στις προσπάθειες επιτάχυνσης της διαδικασίας για εξεύρεση λύσης, χαρακτηρίζεται ιστορική δεδομένων και των χρονικών συγκυριών για σύντομη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ξεκίνησε πριν από λίγο (10.30 π.μ.) η συνάντηση του Κόφι Αναν με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ στις 4.00 μ.μ. θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς. Αργά το απόγευμα (7.00 μ.μ.) ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο προς τιμή των δύο ηγετών στη «νεκρή ζώνη» σε περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Φθάνοντας χθες στη Κύπρο, ο Κόφι Αναν φρόντισε μέσα από τη δήλωση του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, να καταγράψει τους σκοπούς και τους άξονες της επίσκεψης του: Πρώτον, ξεκαθάρισε πως το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου με στόχο την επίλυση του κυπριακού, παραμένει και δεύτερον, έθεσε θέμα αλλαγής και επιτάχυνσης της μεθοδολογίας των συνομιλιών, εκφράζοντας ανοικτά την ανησυχία του «για την αργή πρόοδο», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται αποφασιστική πρόοδος στην επερχόμενη περίοδο».