You are here

Τι αλλάzει και τι zητά η Ε/κ πλευρά από το σχέδιό Άναν

04/12/2002 23:53
Με ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο θα εμφανιστεί παραμονές της Κοπεγχάγης ο Κόφι Ανάν. Αθήνα και Λευκωσία ενημερώθηκαν ήδη για τις προθέσεις του Γ.Γ. ο οποίος διά του Άλβαρο Ντε Σότο και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης επιχειρεί να εξασφαλίσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των δύο πλευρών σε αυτή του την πρωτοβουλία, η οποία προφανώς και θα πάρει χαρακτήρα τελικής πλέον ρύθμισης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται αποδώσουν, ο ίδιος ο Κόφι Άναν πρόκειται να ταξιδέψει παραμονές της Κοπεγχάγης για να υποβάλει το σχέδιό του.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Λευκωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης αντιλαμβανόμενη ότι αυτή τη φορά τα περιθώρια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης θα είναι ανύπαρκτα. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα της επιστολής Κληρίδη προς Άναν όπου υποδεικνύεται στον Γ.Γ. ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο διαιτητή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η απόφαση μάλιστα να μην επιδοθεί σήμερα (Τετάρτη) η απάντηση της Ε/κ πλευράς στον Άλβαρο Ντε Σότο έχει και αυτό το στόχο. Να μην εμπλακεί δηλαδή και πάλιν πρώτη η Λευκωσία σε μία εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση.

Στο έκτασης δέκα δακτυλογραφημένων σελίδων έγγραφό της η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί κατά τρόπο τεκμηριωμένο να υποδείξει ότι πριν από την όποια συμφωνία θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση. Σε αυτό το έγγραφο, το οποίο διαμορφώθηκε στην τελική του μορφή μετά και την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ζητεί όπως:

1. Στο εδαφικό να γίνει συνδυασμός των δύο χαρτών που υπέβαλε ο Κόφι Άναν κατά τρόπο που να επιστρέφουν υπό Ε/κ διοίκηση 100 περίπου χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτό επιτυγχάνεται με υιοθέτηση του πρώτου χάρτη στον οποίο όμως ζητείται όπως συμπεριληφθεί το κομμάτι της Καρπασίας που περιλαμβάνεται στο δεύτερο χάρτη όπως επίσης και η δημιουργία θύλακα στην Κυθρέα. Ζητείται επίσης πρόσβαση προς τη θαλάσσια περιοχή της Μόρφου.

2. Στο θέμα των εποίκων σημειώνεται ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι αυστηρώς ανθρωπιστικά κατά τρόπο που να παραμείνουν 35 περίπου χιλιάδες, όσοι δηλαδή έλεγε ότι είναι οι έποικοι και ο Ραούφ Ντενκτάς.

3. Για το προεδρικό συμβούλιο υποστηρίζεται η αύξηση των μελών του στα 9 (6 με 3) ενώ απορρίπτεται η λογική του σχεδίου Άναν για την εκ περιτροπής προεδρία.

4. Στο κεφάλαιο της ασφάλειας εκφράζεται η θέση ότι το τουρκικό και ελληνικό απόσπασμα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2000 άντρες έκαστο και με ελαφρύ μάλιστα οπλισμό.

5. Για το Ανώτατο Δικαστήριο διατυπώνεται η άποψη ότι οι τρεις ξένοι πρέπει να προέρχονται από θεσμικό όργανο της Ε.Ε. στο οποίο και να λογοδοτούν.

6. Υποστηρίζεται η δραματική μείωση των μεταβατικών περιόδων για επιστροφή των προσφύγων υπό Τ/κ διοίκηση ενώ ζητείται η άμεση μεταβίβαση στο Ε/κ κρατίδιο των περιοχών που θα επιστραφούν.

7. Απορρίπτεται ευθέως η λογική της τρίχρονης συμπροεδρίας.

8. Ζητείται διαχωρισμός της λύσης από την ένταξη στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν.

Εν τω μεταξύ, ανοικτό παραμένει το θέμα μετάβασης ή όχι του Εθνικού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη. Ο Πρόεδρος ζήτησε σήμερα τηλεφωνικώς από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώσουν κατά πόσον θα τον συνοδεύσουν. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤΕΝΝΑ, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο το πρωί σε σύσκεψη που κάλεσε στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Στην ίδια σύσκεψη θα αποφασιστεί και κατά πόσο το Κυπριακό θα συζητηθεί και στην ολομέλεια της Βουλής.