You are here

Τι αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό

17/05/2006 18:35
Την τροποποίηση του μέχρι σήμερα ισχύοντος εισοδηματικού κριτηρίου για σκοπούς αγοράς κατοικίας ή οικοπέδου μέσω των στεγαστικών σχεδίων του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης αποφάσισε μεταξύ άλλων σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Με βάση την τροποποίηση, ορίζεται εισοδηματικό κριτήριο για μονήρη άτομα οι £12.000 το χρόνο. Το εισοδηματικό κριτήριο για οικογένεια χωρίς παιδιά αυξάνεται σε £20.000 από £18.000 που ήταν μέχρι σήμερα. Επίσης, για κάθε παιδί αυξάνεται το μικτό εισόδημα της οικογένειας κατά £1.500 ετησίως, ενώ για οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά η σχετική αύξηση είναι £2.000 για κάθε πρόσθετο παιδί.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αύξηση του ποσού για τη λειτουργία του Σχεδίου Επιχορήγησης Αδειών σε £1.604.000 για να μπορέσει να επωφεληθεί του σχεδίου μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων. Ενέκρινε, ακόμη, τη διάθεση του ποσού των £590.700 για την επιχορήγηση των λειτουργικών εξόδων και των δαπανών συντήρησης των αναπαυτηρίων των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμα να δοθεί ποσό ύψους £500.000 ετησίως κατά τα έτη 2006-2010 για το νέο πενταετές σχέδιο επιχορήγησης συντεχνιών για την ίδρυση/επέκταση των αναπαυτηρίων τους. Η επιχορήγηση των αδειών των εργοδοτουμένων και η κατασκευή και συντήρηση καταλυμάτων για τις διακοπές τους χρηματοδοτούνται από τα πλεονάσματα του Κεντρικού Ταμείου Αδειών.

Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε εφαρμογή σε πιλοτική βάση, από τον Σεπτέμβρη του 2006, του θεσμού του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου σε 15 Δημοτικά Σχολεία, για τις τάξεις από την πρώτη μέχρι την έκτη, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά το στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής, το κράτος θα δαπανήσει το ποσό του £1,5 εκ. για τον πρώτο χρόνο, και για τον δεύτερο και τρίτο χρόνο της πιλοτικής εφαρμογής £3,4 εκ. Η δε δαπάνη, σε περίπτωση καθολικής εφαρμογής του θεσμού, υπολογίζεται σε £32 εκ.

Του Σωκράτη Ιωακείμ