You are here

Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι μετά την κάλπη

05/02/2023 12:30

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν σήμερα οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι οποίοι προέβησαν σε δηλώσεις ευχόμενοι στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας καλή ψήφο.

Α. Νεοφύτου: Μεγάλη γιορτή για τη Δημοκρατία

Ο υποψήφιος για την προεδρίας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε ως μία μεγάλη γιορτή για τη δημοκρατία την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το πρωί της Κυριακής στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως στη Λευκωσία, ανέφερε ότι είναι βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, αλλά και μεταξύ συγκεντρωμένων Υπουργών της Κυβέρνησης, βουλευτών και υποστηρικτών του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου είπε πως για μήνες μιλούσαν οι υποψήφιοι, εκτιμούσαν οι δημοσκόποι, σήμερα όμως μιλά ο κυρίαρχος λαός σε αυτό το «μεγάλο πανηγύρι».

Σήμερα δια της ψήφου του ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό που θα μετρήσει είναι το αποτέλεσμα της «ττενέκκας».

Σημείωσε πως ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα με προικισμένους ανθρώπους και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μαζί και την προοπτική για καλύτερες μέρες, για μια εθνική δικαίωση αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. «Μπορούμε και θα φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο», είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που κρατά από την προεκλογική περίοδο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως κρατά την αισιοδοξία του κόσμου να δει καλύτερη Κύπρο.

«Είναι ήδη η Κύπρος μας σε γερά θεμέλια. Καλή ψήφο και καλώ τον κυπριακό λαό, τους ψηφοφόρους, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Α. Μαυρογιάννης: Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, Κέντρο Θ', στην Αγλαντζιά.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε τα εξής: «Ως ενεργός πολίτης άσκησα σήμερα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στην Αγλαντζιά. Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες θα κάνουν τις επιλογές τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας, έχω εμπιστοσύνη πως με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε καλύτερες μέρες. Εύχομαι κάθε καλό σε όλες και σε όλους. Καλή ψήφο και θα τα πούμε το βράδυ».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κρατά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε: «Αυτό ακριβώς, την επαφή με τον κόσμο, τη συγκίνηση των ανθρώπινων σχέσεων, το να ακούω τα ζητήματα και τα προβλήματα του κόσμου. Μία απίστευτη επάνοδος των ανθρώπων μας στις αξίες μας, στη φιλοξενία, στο φιλότιμο, στον σεβασμό, στο να πιστεύουμε ο ένας στον λόγο του άλλου. Γι’ αυτό ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα και πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τεράστια υποχρέωση προς τους εκτοπισμένους μας, προς την τρίτη ηλικία, τους νέους μας, σε όλα τα παιδιά του Θεού που πρέπει να έχουν ‘παπούτσια που ταξιδεύουν’, όπως λέει το τραγούδι της Τανίτα Τικαράμ».

Ν. Χριστοδουλίδης: Σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ'.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στη Γεροσκήπου στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα γιατί ειδικότερα όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες. Γιατί αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες δεν μπορείς να έχεις πυξίδα για το μέλλον. Σήμερα είναι γιορτή. Σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας.

«Η κάθε Κύπρια, ο κάθε Κύπριος μπορούν ναι με την ψήφο τους να καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Απευθύνομαι ειδικότερα στη νέα γενιά του τόπου μας, στο μέλλον της πατρίδας μας, στα δικά μας παιδιά, που πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, αφού το μέλλον ανήκει σε όλους αυτούς. Έχω την αισιοδοξία, έχω την πεποίθηση αν θέλετε ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «Ο κυπριακός λαός είναι περήφανος, ο κυπριακός λαός είναι ελεύθερος και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του τόπου μας ότι στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας είναι εδώ. Η επόμενη μέρα των εκλογών όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό στο πλαίσιο της δημοκρατίας, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους».

«Οι εκλογές θα τελειώσουν, οι προκλήσεις όμως και τα προβλήματα που έχουμε θα είναι ενώπιον μας», είπε, συμπληρώνοντας πως «μόνο μέσα από την ενότητα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε πραγματικά ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού γιατί το βασικό ζητούμενο είναι ν’ ανταποκριθούμε με επιτυχία σε όλα αυτά που ο κυπριακός λαός αναμένει από τον νέο ηγέτη της χώρας μας».

Χ. Χρίστου: Με το χέρι στην καρδιά στηρίζουμε τις θέσεις μας

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) κ. Χρίστος Χρίστου άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Πολιτικού, Κέντρο Α΄.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χρίστου ανέφερε τα εξής: «Σήμερα οι πολίτες επιλέγουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία να στείλουμε δυνατά μηνύματα στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου. Καλή ψήφο! Με το χέρι στην καρδιά στηρίζουμε τις θέσεις μας».

Α. Δημητριάδης: Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να ψηφίσει

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αχιλλέας Δημητριάδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας, Κέντρο Λ', στον Στρόβολο.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε τα εξής: «Σήμερα είναι η μέρα που ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να ψηφίσει. Δύναμή του η φωνή του. Τη σημερινή ημέρα καλώ τον κόσμο να έρθει, να ρίξει στην κάλπη το δικαίωμά του και να το εξασκήσει. Πρέπει να δουλέψουμε για το τίμιο κράτος. Και πρέπει να αρχίσουμε με τους νέους. Πρέπει οι νέοι να έχουν αυτόματο δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Εμείς εδώ πολεμούμε για το τίμιο κράτος, είναι δικαίωμά μας. Θέλουμε μια Κύπρο ενωμένη. Μια Κύπρο ενωμένη και πράσινη. Μια Κύπρο για όλους τους Κυπρίους. Καλή ψήφο σε όλες και σε όλους και σας ευχαριστώ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούσε κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Δημητριάδης είπε: «Το λεωφορείο μας θα το δώσουμε στο καταφύγιο ζώων στη Λευκωσία, απαγορεύεται η διαφήμιση σήμερα γι’ αυτό είναι παρκαρισμένο στο επιτελείο, αλλά ελπίζουμε ότι θα έχει μια νέα ζωή, να βοηθά το καταφύγιο σκύλων στο αεροδρόμιο Λευκωσίας».

Γ. Κολοκασίδης: Η δημοκρατία στέκεται στους στιβαρούς ώμους θαρραλέων πολιτών

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κολοκασίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέου, Κέντρο Β΄, στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε τα εξής: «Έχω ασκήσει το εκλογικό μου δικαίωμα, το οποίο είναι και υποχρέωση διότι η δημοκρατία δεν στέκεται σε νόμους και συντάγματα, στέκεται στους στιβαρούς ώμους θαρραλέων πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο καλώ όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία για ν’ αποφασίσουν οι ίδιοι  για την τύχη τους και όχι ν’ αφήσουν τρίτους στη θέση τους. Ευχαριστώ».

Κ. Χριστοφίδης: Καλώ τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης, Κέντρο Ρ', στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε τα εξής: «Εξήντα τρία χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία. Αν όλα αυτά τα χρόνια οι επιλογές μας ήταν σοφότερες, η μοίρα του τόπου μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Αν όλα αυτά τα χρόνια οι επιλογές μας ήταν σοφότερες, τώρα εγώ μαζί με την οικογένειά μου θα ψηφίζαμε στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Θεοδώρου στη Λάπηθο της Κερύνειας. Γιατί είναι σημαντικό να ψηφίζεις πάντα εκεί που είναι οι ρίζες σου. Καλώ τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους. Να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που θα τους έκανε περήφανους. Τι μέλλον θέλουν για τα παιδιά τους».

«Όλη αυτή την περίοδο προτείναμε καινούρια πράγματα για να πάρουμε την πατρίδα μας στη νέα εποχή. Στην εποχή της νέας βιομηχανικής και τεχνολογικής επανάστασης, στην εποχή της επιστήμης. Λοιπόν, τώρα είναι η ώρα. Γιατί ακριβώς θέλουμε τους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να δημιουργήσουν εδώ. Θέλουμε τα νέα παιδιά να μένουν εδώ, να δημιουργούν. Γιατί θέλουμε αυτός ο τόπος, αυτός ο λαός, να έχει μέλλον στο μέλλον που έρχεται», καταλήγει.

Δηλώσεις ανεξάρτητων υποψηφίων

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου, Κέντρο ΣΤ΄, στο Τσέρι, άσκησε το πρωί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αριστοτέλους

Σε δηλώσεις εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου ο κ. Αριστοτέλους κάλεσε τον κυπριακό λαό να ψηφίσει.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Ευστρατίου άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα, στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, Κέντρο Ζ΄, στην Πάφο.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Ευστρατίου ανέφερε τα εξής: «Καλημέρα σας, καλημέρα στη Δημοκρατία. Σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, όπου ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Γι’ αυτό και ο Ανδρέας Ευστρατίου, ως ανεξάρτητος υπερκομματικός, δηλώνει παρών και σε αυτές τις εκλογές για το δίκαιο αυτού του λαού. Συγχαίρω ιδιαίτερα τον Έφορο Εκλογών και το Υπουργείο Εσωτερικών που πραγματικά ήταν όλοι άψογοι, αν και ορισμένα πανό δεν τα έβγαλαν οι ανθυποψήφιοι μου, και εμείς η ώρα 12 το βράδυ της Παρασκευής ξεκινούσαμε και βγάζαμε τα πανό μου μέσα στις βροχές. Δεν πειράζει όμως, θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Λοιπόν εγώ αγωνίζομαι για τον τόπο μου, σας συγχαίρω ιδιαίτερα που ήρθατε όλοι εδώ πέρα, υπό συνθήκες άσχημες, βροχερές. Όμως ο Ανδρέας Ευστρατίου ήρθε και αυτός να ψηφίσει, να κάνει το δικαίωμα του ψήφου του. Σας έφερα όλους κεραστικά να φάτε για την υποψηφιότητα μου, σας ευχαριστώ που είστε πάντα παρόντες».

Η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Ενωμένου Ρεπουπλικανικού Κόμματος Κύπρου (ΕΡΚΚ), Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός άσκησε σήμερα το εκλογικό της δικαίωμα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Γερμασόγειας, Κέντρο Β’, στη Λεμεσό.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, ανέφερε τα εξής: «Σήμερα μιλάει ο λαός, φωνή λαού, φωνή θεού. Η Κύπρος χρειάζεται αλλαγές, μία από αυτές είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας. Καλή ψήφο σε όλους, για την ευημερία της Κύπρου μας. Ευχαριστώ».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αλέξιος Σαββίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου, Κέντρο Η’, στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Σαββίδης ανέφερε τα εξής: «Ιστορική μέρα σήμερα. Ίσως οι σημαντικότερες και πιο κρίσιμες εκλογές. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο κυπριακός λαός έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα. Ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια και καλή ψήφο».