You are here

Τι είπε ο Αυξεντίου στον Πρόεδρο Κληρίδη

13/08/2001 13:16
Παράταση του διορισμού του για ένα ακόμη έτος ζήτησε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
Αυξέντης Αυξεντίου, του οποίου η θητεία λήγει τον Απρίλιο του 2002.

Σύμφωνα με απόλυτα ελεγμένες πληροφορίες της STOCKWATCH, οι πληροφορίες που φέρουν τον κ. Αυξεντίου να επιθυμεί την επέκταση της παρουσίας του στην Κεντρική Τράπεζα για ένα ακόμη έτος, μέχρι δηλαδή την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας πρόσφατα ο κ. Αυξεντίου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον οποίο έθεσε την επιθυμία του αυτή, αναπτύσσοντας το επιχείρημα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και της
ολοκλήρωσης της εναρμόνισης του νομισματοπιστωτικού μας συστήματος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε προσεκτικά τον κ. Αυξεντίου, επιφυλάχθηκε όμως να δώσει στο παρόν στάδιο οποιαδήποτε οριστική απάντηση στο διοικητή. Το όλο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι βέβαιο ότι θα τεθεί πριν το τέλος του έτους ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για περαιτέρω προβληματισμό.

Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν ανανεωθεί ο διορισμός Αυξεντίου, τότε ο επικρατέστερος για τη θέση φαίνεται να είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος ως γνωστό διετέλεσε και Υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, ο κ. Χριστοδούλου που ρωτήθηκε πρόσφατα να σχολιάσει τις πληροφορίες τις διέψευσε. Όμως ασφαλείς πληροφορίες της STOCKWATCH, αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείεται, εάν και εφόσον του προταθεί στον κατάλληλο χρόνο να αποδεχθεί τη θέση του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Όλα αυτά βεβαίως, θα εξαρτηθούν και από κάποιες άλλες σκέψεις, σχεδιασμούς και προτάσεις που έχει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Όσον αφορά τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνουν ότι κ. Κληρίδης δεν επιθυμεί μία τέτοια μετακίνηση θεωρώντας ότι το έργο που επιτελεί, αλλά, και οι υποχρεώσεις και οι εκκρεμότητες που έχει ενόψει φορολογικής μεταρρύθμισης, της σύγκλισης των δεικτών της οικονομίας με την ΕΕ, και την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για το χρηματιστήριο δεν του επιτρέπουν να σκέπτεται την πρόκληση της Κεντρικής Τράπεζας.