You are here

Τι κρύβεται πίσω από το σχέδιο Ανάν

15/11/2002 14:16
Και οι προβληματισμοί Μαρκίδη

Πίσω από το πολυσέλιδο έγγραφο Ανάν και πίσω από την επιφανειακή ανάγνωση του βρίσκονται πολλές και ουσιώδεις λεπτομέρειες που έχουν σχέση με κεφαλαιώδη ζητήματα του κυπριακού. Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης έριξε λίγο φως σε αρκετές από αυτές καθώς όπως αποκάλυψε ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν έχει προειδοποιήσει ότι εάν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003 τότε θα ισχύσει, όπως είπε, το υφιστάμενο σχέδιο λύσης το οποίο έχει καταθέσει.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στην SW ότι είναι σημαντικό πως η χιλιοειπωμένη διακήρυξη περί κατοχύρωσης του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων δεν βρίσκει ανταπόκριση στο σχέδιο Ανάν. Μετά από 20 χρόνια σταδιακής επιστροφής και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά - ποσοστό προσφύγων της τάξης του 20% του πληθυσμού των κατεχομένων σήμερα εδαφών θα έχει τη δυνατότητα επιστροφής.

Μετά τα 20 χρόνια το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει στο ένα τρίτο του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής πολιτείας.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας το ίδιο θα συμβεί στο θέμα των περιουσιών αναλόγως μάλιστα του χάρτη που θα επιλεγεί. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που επιλεγεί ο χάρτης που προνοεί επιστροφή μέρους της Καρπασίας το συνολικό ποσοστό ελληνοκυπριακών περιουσιών στο ΤΚ κρατίδιο δεν “μπορεί να υπερβαίνει το 9% ενώ ανά πόλη ή χωριό το 14%”. Στην περίπτωση του δευτέρου χάρτη τα ποσοστά αυτά ανέρχονται στο 11% και 16% αντίστοιχα. Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά και δεν τυγχάνουν άμεσης ρύθμισης ούτε και στην περίπτωση των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Αυτών δηλαδή που οι πόλεις ή τα χωριά περιλαμβάνονται στις περιοχές που θα επιστραφούν. Στις περιπτώσεις αυτές η επιστροφή θα γίνεται επίσης σταδιακά και αφού πρώτα βρεθεί σπίτι για τον τουρκοκύπριο και έποικο που σήμερα διαμένει εκεί. Οι μόνες ευέλικτες και εύκολες είναι οι ρυθμίσεις σε σχέση με την επιστροφή των προσφύγων στην Αμμόχωστο. Πάντως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας παραδέχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ενα από τα αρνητικά στοιχεία του εγγράφου Ανάν είναι ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζει το θέμα της ιθαγένειας, ο οποίος συνδέεται άμεσα με το μεγάλο κεφάλαιο των εποίκων. Το μόνο στοιχείο που στην περίπτωση αυτή μπορεί να ευνοήσει τη διαπραγματευτική θέση της ΕΚ πλευράς είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Ραούφ Ντενκτάς επέμεινε ότι ο αριθμός των εποίκων δεν ξεπερνά τις 30.000.

Τι γίνεται όμως με το θέμα της αποστρατικοποίησης; Πέραν των αποσπασμάτων Ελλάδας και Τουρκίας που θα μείνουν η διάλυση της Εθνικής Φρουράς και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού θα πρέπει να γίνει εντός 700 ημερών μετά την επίτευξη λύσης του εθνικού προβλήματος.