You are here

Τι λέει ο Βασιλείου για την πορεία εναρμόνισης

29/01/2002 12:00
Τα Κεφάλαια της Πολιτικής Ανταγωνισμού και της Φορολογίας από τα πέντε εναπομείναντα για την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο είναι τα πλέον ευαίσθητα και θα αποτελέσουν αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση μεταβατικών περιόδων λόγω της σημαντικότητάς τους για την κυπριακή οικονομία. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, σε διάσκεψη τύπου. Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση προχωρεί κανονικά και έπειτα από συμφωνία «κυρίων» μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα κατατεθούν εντός δύο μηνών οι κατευθυντήριες γραμμές της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμισης. Τα κεφάλαια που μένουν ανοικτά είναι επίσης η περιφερειακή πολιτική, η γεωργία, οι οικονομικές πρόνοιες – προϋπολογισμός.

Στον τομέα της άμεσης φορολογίας η ΕΕ ζητά πριν καταλήξει σε εισήγηση για το κλείσιμο ή μη του κεφαλαίου, την υποβολή του προσχεδίου νομοθεσίας της φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Βασιλείου η προσπάθεια είναι να «επιτύχει το κλείσιμο του κεφαλαίου με τη σαφή δέσμευση για πλήρη εναρμόνιση μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια. Το κεφάλαιο αυτό θα λύσει και το θέμα της μεταβατικής περιόδου για τις υπεράκτιες εταιρείες». Ο κ. Βασιλείου είπε ότι το κεφάλαιο της περιφερειακής πολιτικής βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η Κύπρος εξήγησε, «έχει κατά κεφαλή εισόδημα που ξεπερνά το 75% του μέσου όρου της ΕΕ (84%) και επομένως δεν καλύπτεται από την χρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων. «Στις διαπραγματεύσεις όμως, βασική επιδίωξη της Κύπρου είναι να πετύχει ειδική οικονομική μεταχείριση με την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής βοήθειας βάση των συγκεκριμένων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Για το έργο της νομοθετικής εναρμόνισης ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί. Παρόλο που εκκρεμεί ένας μεγάλος αριθμός νομοθετημάτων (400) διαπιστώθηκε όπως είπε «ότι ένα μέρος του όλου έργου, βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης.

Είμαστε σε επαφή με τη Βουλή, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, για να δούμε πώς θα προχωρήσει ο τεράστιος όγκος εργασίας και η αναμενόμενη πίεση που θα έχουν τα μέλη του νομοθετικού σώματος. Επεσήμανε μάλιστα την επιτακτική ανάγκη σε ορισμένες υπηρεσίες και υπουργεία για την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού. Σχολιάζοντας το προσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραχώρηση ενός κονδυλίου ύψους 108 εκατ. Ευρώ προς τα κατεχόμενα ότι αυτό θα δοθεί «μόνο σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού. Η ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου, «δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα στους Τουρκοκυπρίους ότι είναι στο πλευρό τους σε περίπτωση λύσης. Αν δεν υπάρξει λύση», κατέληξε ο κ. Βασιλείου «αυτά τα ποσά δεν θα παραχωρηθούν».

Σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων ο κ. Βασιλείου ήταν κατηγορηματικός «ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική γιατί η Τουρκία ξέρει καλά ότι κλείνει ο δρόμος της προς ΕΕ».