You are here

Τηλεδιάσκεψη ΠτΔ με Μέρκελ την Πέμπτη

03/03/2021 14:27

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ την Πέμπτη 4 Μαρτίου, στις 6.30 μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανακοίνωσε η Προεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε πως κύρια θέματα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό και η επερχόμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η προετοιμασία για προοπτική επιτυχίας αυτής της συνάντησης και για να εξευρεθεί κοινό έδαφος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, όπως το ζητά και ο Γενικός Γραμματέας.

Πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις που θα κάνει με την κ. Μέρκελ, αλλά και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Μπορέλ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο την Παρασκευή, θα είναι και το θέμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου κατά την οποία θα εξεταστούν τα ευρωτουρκικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να εξεταστεί το θέμα της αποδοχής και της εφαρμογής από μέρους της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της απέναντι τις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και της συμβολής της στην επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Σημειώνεται εξάλλου ότι την Κυριακή 7 Μαρτίου φθάνει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης. Η συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας.