You are here

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Μέρκελ και Κόντε

17/09/2020 10:05

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι τηλεφωνικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούνται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνονται και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συμφώνησαν για την κοινή γραμμή που θα τηρήσουν Κύπρος και Ελλάδα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Νωρίτερα χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε πως βρέθηκε στην Κύπρο για να μεταφέρει ένα σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι πρέπει η αλληλεγγύη της ΕΕ να υποδειχθεί με πράξεις και όχι λόγια, και πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε, εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της και μόνο ο διάλογος με καλή πίστη αποτελεί οδό προς τα εμπρός για μόνιμες λύσεις και σταθερότητα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο χαρακτήρισε την απόσυρση του Oruc Reis, ως ένα «σημαντικό βήμα» που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η παράταση της Navtex για το γεωτρύπανο Yavuz, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, πως οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγμάτευσης και συμφιλίωσης, εφόσον υπάρχει μια εποικοδομητική και δίκαιη προσέγγιση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.