You are here

Την αποδοχή του σχεδίου λύσης προανήγγειλε ο Κασουλίδης

13/11/2002 15:39
Την αποδοχή από τον Πρόεδρο Κληρίδη και την ελληνική πλευρά γενικότερα, του σχεδίου λύσης για συζήτηση και διαπραγμάτευση, προανήγγειλε από σήμερα ο Ιωάννης Κασουλίδης, εξέλιξη η οποία ήταν άλλωστε αναμενόμενη. Ο υπουργός εξωτερικών προχώρησε μάλιστα, σε δραματική έκκληση να αποφευχθεί «δημόσια μεταξύ μας διαπραγμάτευση επί του σχεδίου».

Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι πρόθεση και σκοπός της Ε/κ πλευράς είναι να διαπραγματευτεί το προτεινόμενο σχέδιο, έντιμα και ειλικρινά για την προάσπιση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της Κύπρου. «Εάν η απόφαση είναι να διαπραγματευτούμε το προτεινόμενο σχέδιο, που μάλλον έτσι φαίνεται ότι εκ πρώτης όψεως θα είναι, θα διαπραγματευτούμε έντιμα και ειλικρινά για να προασπίσουμε όσο μπορούμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα αυτού του τόπου», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε πάντως ότι το βάρος της ευθύνης για την απάντηση που θα δοθεί, έχει η Λευκωσία, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν ισχύει το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση του κυπριακού λαού είναι απαραίτητη», αλλά προέβη σε έκκληση να αποφευχθεί «δημόσια μεταξύ μας διαπραγμάτευση επί του σχεδίου». «Περιορίζουμε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα εάν παρουσιαζόμαστε δημοσίως υποστηρίζοντας τα 'άλφα' θετικά ή χαρακτηρίζοντας τα 'βήτα' αρνητικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πάντως, ότι «σιγά - σιγά θα πρέπει να εξοικειωθούμε» με το τι σημαίνει η συλλογική προεδρία των έξι. Ερωτηθείς αν η εξαμελής προεδρία είναι καλύτερη από την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «αυτό δεν είναι η γνωστή εικόνα της εκ περιτροπής προεδρίας που είχαμε. Είναι κάτι άλλο», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί επί της ουσίας, «είτε θετικά είτε αρνητικά για οποιανδήποτε πτυχή» του σχεδίου λύσης.

Κληθείς να πει κατά πόσον η απάντηση της δικής μας πλευράς θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, οπόταν και λήγει η προθεσμία των 7 ημερών που είχε ζητήσει ο Κόφι Άναν από τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η απάντηση θα δοθεί άλλη ημέρα εντός της ερχόμενης εβδομάδας την οποία δεν προσδιόρισε. Ούτε όμως και ο Τ/κ ηγέτης θα απαντήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ την Δευτέρα, δηλώνοντας αδυναμία για λόγους καλύτερης μελέτης του 137 σελίδων σχεδίου.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ε/κ πλευρά θα απαντήσει στο ΓΓ αφού γίνει η συνάντηση Σημίτη – Κληρίδη το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα και συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ πρόσθεσε πως τα σχέδια δόθηκαν και σε όλους τους υπουργούς για να τα μελετήσουν και να τα συζητήσουν σε νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη