You are here

Τολμηρή μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

15/11/2018 17:41

Την εκτίμηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να είμαστε ακόμη και πιο τολμηροί σε κάποια θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, είτε μέσω των συμπλεγματοποιήσεων υπηρεσιών, είτε μέσω των συνενώσεων και συγχωνεύσεων, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κάνοντας λόγο για ανάγκη σημαντικής μείωσης του αριθμού των τοπικών Αρχών.

Ο κ. Πετρίδης, συζήτησε το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις πάνω στα βασικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση.

«Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο, σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, εξηγώντας πως η μεταρρύθμιση θα καλύψει όλα τα θέματα, όπως τον αριθμό των τοπικών αρχών, θέματα οικονομικής αυτοτέλειας και αυτονομίας, θέματα διαχείρισης και αρμοδιοτήτων, τις οποίες σήμερα οι Δήμοι δεν έχουν τα μέσα να διεκπεραιώσουν».

«Είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, έγινε πολλή δουλειά και στον παρελθόν, έγιναν αρκετές μελέτες και νομίζω ότι τους επόμενους δύο – τρεις μήνες αυτό το θέμα πρέπει να το κλείσουμε για να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για τον πολίτη», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέα νομοσχέδια που θα τροποποιούν αυτά που είχαν κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, ο ΥΠΕΣ είπε πως θα υπάρξουν τροποποιήσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί συναίνεση στη Βουλή, αλλά και συμπλήρωση θεμάτων που θα ακολουθούσαν εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί το 2015.

Ειδικότερα, είπε πως έγινε μελέτη και ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο που αφορά τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων, το ποιες κοινότητες θα είναι ξεχωριστές διοικητικές δομές, τον αριθμό του προσωπικού που χρειάζεται και άλλα. «Μπορεί να χάσαμε χρόνο αλλά προχωρήσουμε στη συμπλήρωση θεμάτων που θα ακολουθούσαν μετά», συμπλήρωσε.

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να είμαστε ακόμη και πιο τολμηροί σε κάποια θέματα, που αφορούν την οικονομική αυτονομία, σε κάποια θέματα που αφορούν τη μείωση των Δήμων και τον τρόπο μείωσή τους, τα τεχνοοικονομικά δεδομένα αλλά και τον τρόπο διακυβέρνησής τους. Όλα αυτά συμπληρώνονται και αν υπάρχει πολιτική βούληση θα συμπληρωθεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, για τον σκοπευόμενο αριθμό των Δήμων μετά τη μεταρρύθμιση, ο κ. Πετρίδης είπε πως δεν τίθεται σκοπευόμενος αριθμός.

Υπάρχουν τεχνοοικονομικές μελέτες, οι οποίες λαμβάνουν αρκετές παραμέτρους υπόψη τους, που καταδεικνύουν ποιοι είναι και πού οι βιώσιμοι οι Δήμοι, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται απλά ένας αριθμός.
 
«Έχουν γίνει μελέτες από τους Άγγλους και από τους Ιταλούς και πιο παλιά από τους Έλληνες, που καταδεικνύουν ότι αυτός ο αριθμός των 380 τοπικών Αρχών σε ξεχωριστές διοικητές οντότητες για μια χώρα του πληθυσμού της Κύπρου δεν είναι δυνατόν να είναι βιώσιμος και να προσφέρει υπηρεσίες. Αυτό είναι πλέον ένα αυτονόητο, άρα μιλούμε για σημαντική μείωση, είτε αυτό αφορά τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων είτε αυτό αφορά συγχωνεύσεις ή συνενώσεις Δήμων», είπε.

Από τη πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ παραγωγική, προσθέτοντας πως «έχουμε διαπιστώσει να έχουμε σημαντικές συγκλίσεις πάνω στα βασικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν προς όφελος κυρίως των πολιτών», καθώς και στους τρόπους στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να έχουν και οικονομική ανεξαρτησία και επάρκεια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι θέσεις που είχε καταθέσει η ΕΔΕΚ για εξορθολογισμό χρεώσεων και τελών βρίσκουν μια ικανοποιητική ανταπόκριση και μπορούμε να κινηθούμε σε ένα κοινό πεδίο.

Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ έθεσε ενώπιον του ΥΠΕΣ «σημαντικό ζήτημα το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα οξύνεται επικίνδυνα και θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία να παρέμβει που είναι το πρόβλημα πια εξεύρεσης στέγης, το γεγονός ότι έχουμε οικογένειες άστεγες, οι οποίες το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να  εξασφαλίσουν μια στέγη για να έχουν μια ανθρώπινη διαβίωση».

«Και νομίζω και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν συγκλίσεις και ότι η Πολιτεία σύντομα θα μπορέσει να επεξεργαστεί κάποια συγκεκριμένα σχέδια και προσωρινά αλλά και πιο μακροπρόθεσμα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες αυτών των δυσπραγούντων συνανθρώπων μας», κατέληξε.