You are here

Τριγμούς προκαλεί στα κόμματα το σχέδιο Κ. Ανάν

18/11/2002 11:52
Το σχέδιο λύσης του Κόφι Ανάν πυροδοτεί σοβαρές εσωτερικές κομματικές κρίσεις. Πέραν των έντονων αντιδράσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί στο ΑΚΕΛ με τις τοποθετήσεις εναντίον του σχεδίου, από τον βουλευτή Δώρο Χριστοδουλίδη και από το Δημοκρατικό Συναγερμό με την επιστολή Πρόδρομου Προδρόμου, χθες είχαμε την εκρηκτική αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, ο οποίος διαφώνησε και αποχώρησε από την κοινή συνεδρίαση των μελών του εκτελεστικού γραφείου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η αποχώρηση Ματσάκη έγινε εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πρότεινε όπως το σχέδιο λύσης που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση. Η απόφαση αυτή εξόργισε τον κ. Ματσάκη, ο οποίος λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης επέδωσε χειρόγραφη επιστολή προς όλα τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, στην οποία διατύπωνε την κάθετη αντίθεση του σε σχέση με την αποδοχή του σχεδίου λύσης ως βάση για διαπραγμάτευση. Η επίδοση της επιστολής είχε ήδη προδικάσει το εκρηκτικό κλίμα που θα επικρατούσε κατά τη συζήτηση.

Πέραν του Μάριου Ματσάκη, δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι επί της τελικής απόφασης του ΔΗΚΟ διαφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Αγγελίδης, οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Σοφοκλής Φυτής, όπως επίσης και το μέλος του εκτελεστικού γραφείου Άκης Κλεάνθους. Οι διαφωνούντες διατύπωσαν έντονους προβληματισμούς με σωρεία επιχειρημάτων σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι θέσεις όσων ζήτησαν το λόγο και εξέφρασαν τη θέση τους καταγράφηκε στα πρακτικά και ο πρόεδρος του κόμματος χωρίς να καλέσει σε ψηφοφορία αλλά συμβουλευόμενος τα πρακτικά που είχε ενώπιον του, αποφάνθηκε ότι η πλειοψηφία υιοθετεί την πρόταση του.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στη δημόσια δήλωση του ανακοίνωσε ότι η τελική απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία και έδωσε σημασία στον παράγοντα των αρνητικών σημείων, σημειώνοντας μάλιστα ότι το κόμμα του κωδικοποίησε τα κόκκινα σημεία του σχεδίου Ανάν για να αποτελέσουν αύριο, όπως είπε, τροφή για προβληματισμό εντός του Εθνικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι στη χειρόγραφη επιστολή του ο Μάριος Ματσάκης προβάλει, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό ότι μεταξύ άγγλο-αμερικάνων, ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης καθώς επίσης και της ΕΕ υπάρχει συμπαιγνία για την επιβολή συνοπτικών και εκβιαστικών διαδικασιών για μια απαράδεκτη, όπως γράφει, λύση του κυπριακού. Και προσθέτει. Το σχέδιο Ανάν υποστηρίζει ότι είναι αντίθετο προς τις βασικές αρχές διαπραγμάτευσης και του διεθνούς δικαίου, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε, σημειώνει, να δεχτεί το σχέδιο αυτό ως βάση για διαπραγμάτευση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται προ των πυλών της ΕΕ. Τέλος σημειώνει ότι το κυπριακό θα πρέπει να ξεφύγει από το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και να μεταφερθεί στη βουλή των αντιπροσώπων.