You are here

<u>ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ</u>: Ώρα Κύπρου

05/12/2001 22:15
Έντονη προβολή δίνει ο διεθνής τύπος στις συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Όλες οι γνωστές εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας κάνουν εκτεταμένες αναφορές στις πρόσφατες εξελίξεις.

Washington Post

Την πιο εκτενή αναφορά στο θέμα κάνει η Washington Post που σε άρθρο που φιλοξενεί σε περίοπτη θέση γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δώσει επείγουσα σημασία στο πρόβλημα. «Οι ηγέτες του μοιρασμένου νησιού κινούνται προς διευθέτηση» είναι ο τίτλος του άρθρου και σε αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις και στην απρόσμενη πρόσκληση Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αναφορά γίνεται επίσης και στην ευφορία που επικρατεί στο νησί για πρώτη φορά μετά από χρόνια και στις δηλώσεις Ντενκτάς για «το τελευταίο ταγκό».

New York Times

Αναφορά στις προσπάθειες για «επανένωση» του νησιού κάνει στον τίτλο του αντίστοιχου άρθρου η New York Times. Η εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις των δύο πλευρών όπως και αυτές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

The Independent

Για «επανένωση» γράφει και η Βρετανική Independent επισημαίνοντας ότι οιαδήποτε λύση χρειάζεται την καλή θέληση και των δύο πλευρών αλλά και την επιστροφή γης. Αναφορά γίνεται επίσης στις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που χάθηκαν το 1974 μετά την Τουρκική εισβολή. «Πιθανή λύση πρέπει να χειριστεί τα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων», λέει η εφημερίδα.

The Daily Telegraph

Ως διπλωματία δείπνων χαρακτηρίζει τη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στα κατεχόμενα η Daily Telegraph σχολιάζοντας την αποδοχή της πρόσκλησης Ντενκτάς από τον Κύπριο Πρόεδρο. «Η μεγαλύτερη ελπίδα για επίλυση του προβλήματος», γράφει η εφημερίδα, «βρίσκεται στην αλχημεία μεταξύ των δύο ανδρών».