You are here

Ξεσπά εσωκομματικός πόλεμος στον ΔΗΣΥ

10/01/2022 07:16

Ο εσωκομματικός «πόλεμος» στο ΔΗΣΥ, φαίνεται να είναι αναπόφευκτος, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι παραιτείται από το ΥΠΕΞ και τη δήλωση του ότι θα τον ενδιέφερε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2023.

Η κίνηση Χριστοδουλίδη, δεν ξάφνιασε. Ήταν αναμενόμενη και για το προεδρικό και για τους πλείστους συναγερμικούς.

Η αντίδραση της Πινδάρου, μετά τις δηλώσεις Χριστοδουλίδη,  ήρθε χωρίς καθυστέρηση, με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, να επικαλείται τον κομματικό πατριωτισμό και να επισύρει τον παμπούλα της διάσπασης, υπενθυμίζοντας τα συμβάντα του 2003, που έφεραν το ΑΚΕΛ στην εξουσία στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ.

Αντίθετα, το προεδρικό μέχρι αυτή την ώρα τηρεί σιγή ιχθύος, γεγονός το οποίο φαίνεται να προκαλεί έντονη δυσφορία στην Πινδάρου.

Η προσοχή χθες, κυρίως των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ήταν η στάση που θα τηρούσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην έμμεση, πλην σαφώς πρόθεση του Ν. Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Συνεργάτες του Προέδρου δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν κατά πόσο ο Πρόεδρος θα προβεί ή όχι σε γραπτή δήλωση.

Εκτίμησαν ότι ο ΠτΔ, θα αναμένει να κάνει ουσιαστική παρέμβαση με νουθεσίες, είτε εντός της ημέρας, μέσω ανακοίνωσης της προεδρίας ή στο πλαίσιο της αυριανής ορκωμοσίας του νέου υπουργού Εξωτερικών, που όπως αφέθηκε χθες να διαρρεύσει, θα είναι ο Γιαννάκης Κασουλίδης.

Στελέχη του ΔΗΣΥ και συνεργάτες του ΠτΔ ανέφεραν στη StockWatch ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν θα ήθελε ποτέ να χρεωθεί διάσπαση του κόμματος του καθώς, όπως επεσήμαναν, αποτελεί και θέμα δικής του υστεροφημίας.

Καθοριστική η επικείμενη παρέμβαση Αναστασιάδη

Πολιτικοί αναλυτές που κλήθηκαν χθες από τη StockWatch να σχολιάσουν τα της παραίτησης Χριστοδουλίδη και των δηλώσεων του, εκτίμησαν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2023, ανεξάρτητα των αποφάσεων του κόμματος του.

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι καθοριστική των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΔΗΣΥ και κατά πόσο ο Ν. Χριστοδουλίδης θα είναι μέχρι τέλους υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η επικείμενη παρέμβαση του ΠτΔ.

«Φαίνεται ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία και αυτό που απομένει είναι πότε θα το ανακοινώσει», ανέφερε ο Γιάννος Κατσουρίδης, πολιτικός αναλυτής.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη εγείρονται, αν και νωρίς, κάποια ερωτήματα από την πρόθεση Χριστοδουλίδη να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές.

«Έχει εξασφαλίσει στήριξη από κάποια πολιτική δύναμη; Υπάρχει κάποια οργανωμένη δομή πίσω του; Έχει συσταθεί ή θα δημιουργήσει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο για να σταθεί απέναντι από τον υποψήφιο του κόμματος του;». 

Ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Χριστοδουλίδης είχε μία έντονη θεσμική παρουσία (πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ΥΠΕΞ).

«Πως θα διαχειριστεί αυτή την απουσία του από τα θεσμικά έδρανα;» διερωτήθηκε ο κ. Κατσουρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος που συνεπάγεται στο πλαίσιο μίας προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο οποιοσδήποτε υποψήφιος δεν έχει στήριξη από κομματικό μηχανισμό.

Ο κ. Κατσουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι εάν και εφόσον ο κ. Χριστοδουλίδης διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι βέβαιο, τόνισε, πως θα επηρεάσει το κομματικό ακροατήριο του ΔΗΣΥ.

«Το πόσο θα επηρεάσει τη βάση του κόμματος του, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αυτή την ώρα. Υπάρχει όμως το προηγούμενο, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης το 2003 είχε απέναντι του ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος και συνεργάτη του στο ΔΗΣΥ, τον Αλέκο Μαρκίδη»

Ο Κώστας Γουλιάμος, επίσης πολιτικός αναλυτής, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόθεση του Ν. Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει την Προεδρία «δεν θα έλεγα ότι είναι κίνηση διασπαστική. Ο καθένας έχει το δικαίωμα και μπορεί να φέρει την κομματική του ταυτότητα».

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ανεξάρτητος και θα ακολουθήσει τις δικές του πολιτικές ή τάσεις και συμπεριφορές οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα κριθούν στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού.

Σημείωσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έχει κάνει επίσημη εξαγγελία. Έχει εκφράσει, απλώς την πρόθεση του.

«Αναμένουμε να μελετήσουμε το πολιτικό του πρόγραμμα και ανάλογα θα τον κρίνουμε», είπε ο κ. Γουλιάμος.

«Το ζητούμενο», πρόσθεσε ο κ. Γουλιάμος, «δεν είναι τι συμβαίνει σήμερα στον ΔΗΣΥ ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην Κύπρο. Το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο χρειάζεται μία γενική αναδιάταξη, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις. Έχουν χρέος οι πολιτικοί και τα κόμματα να ανταποκριθούν στις νέες εξελίξεις».

Η παραίτηση Χριστοδουλίδη διευκολύνει τον ΠτΔ

Συνεργάτες του ΠτΔ ανέφεραν στη StockWatch ότι η παραίτηση Χριστοδουλίδη διευκόλυνε σαφώς τον Ν. Αναστασιάδη ειδικότερα στις επιμέρους σχέσεις του με την Πινδάρου.

Σημείωσαν ότι κάποια μηνύματα δυσφορίας της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, εξ αφορμής της σιγής που τηρούσε ως ΠτΔ σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα Χριστοδουλίδη, δόθηκαν στο πλαίσιο του κοινοβουλίου.

Ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσαν, δεν επέδειξε σθεναρή στάση στο θέμα της προώθησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ προκάλεσε πολλά ερωτήματα η καταψήφιση της αναπομπής του ΠτΔ για τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα.

Πάντως, ο Ν. Χριστοδουλίδης απέφυγε χθες να έρθει σε μετωπική σύγκρουση, είτε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε με το κόμμα του.

Άφησε ανοικτή την πόρτα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ωστόσο, δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ και των αναφορών του περί χρυσόψαρου και καρχαριών.

«Στόχος μου είναι η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια», τόνισε ο απερχόμενος ΥΠΕΞ.

«Η Δημοκρατία ως πολίτευμα» πρόσθεσε, «δεν ευνοεί συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας χωρίς να εξαφανίζει βεβαίως κανένα είδος, επιτρέποντας την ομαλή συνύπαρξη των πάντων, με σεβασμό και αρχές».

Η Πινδάρου χαρακτήρισε ως ολίσθημα την αναφορά του απερχόμενου ΥΠΕΞ περί «ζούγκλας και αναρχίας», γεγονός που όπως υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ, «δείχνει περιφρόνηση προς τη βάση και τη Δημοκρατία».

Του Λεύκου Χρίστου