You are here

Ζητούν σκιαγράφηση της αποχής στις εκλογές

07/07/2022 13:05

Σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων που επιλέγουν την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, µε απώτερο στόχο την καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων της αποχής και την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές, προβλέπει πρόταση νόμου που εξετάσθηκε από την επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης προβλέπει την ετοιμασία και δημοσιοποίηση έκθεσης, αναφορικά µε τους εγγεγραμμένους εκλογείς οι οποίοι δεν ψήφισαν, στην οποία να παρατίθενται στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό αυτών ανά ηλικία, φύλο και αστική περιοχή ή περιοχή της υπαίθρου, καθώς και συνολικά.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις τροποποιούν τον περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμο, ώστε, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία κάθε εκλογής, ο Γενικός Έφορος Εκλογής να συντάσσει και να δημοσιοποιεί τη σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, για σκοπούς σκιαγράφησης των χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων που επιλέγουν την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, µε απώτερο στόχο την καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων της αποχής και την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου σε τοποθέτηση της  επί της πρότασης είπε ότι ενδεχόμενη συλλογή και ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των μη ψηφισάντων από την Υπηρεσία Εκλογών, με βάση την προτεινόμενη τροποποίηση, για στατιστικούς σκοπούς, δεν φαίνεται καταρχήν να πληροί τις απαιτήσεις των βασικών αρχών της σύννομης επεξεργασίας, δηλαδή την νομιμότητα και αναλογικότητα.

Η κ. Λοϊζίδου είπε ότι δεν προβλέπεται στο σχετικό νόμο η συλλογή και επεξεργασία ή τήρηση αρχείου ή κατάστασης μη ψηφισάντων η οποία να εξυπηρετεί συγκεκριμένο νόμιμο σκοπό. Πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε μεταγενέστερη επεξεργασία για στατιστικούς ή ερευνητικούς σκοπούς με τα υφιστάμενα δεδομένα θα στερείται νομικής βάσης.

Σε πρώτη τοποθέτηση τους οι βουλευτές της επιτροπής ήταν θετικοί προς την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ, καθώς όπως αναφέρθηκε θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο η καταγραφή της αποχής που πιθανόν θα βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο κ. Παντελίδης, σημείωσε ότι οι προβληματισμοί και οι πιθανές δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, για να προσθέσει πως «είμαι βέβαιος ότι με εποικοδομητική διάθεση όλων των μερών θα βρούμε τις λύσεις και θα σκιαγραφήσουμε την αποχή με απώτερο στόχο να μειώσουμε την αποχή με την πάροδο των χρόνων».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος προσδοκά όπως η πρόταση ψηφιστεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ο κ. Παντελίδης είπε πως ο ίδιος δεν έχει ιδιαίτερη στόχευση για ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν τις Προεδρικές.

«Για μένα αυτή η πρόταση έχει πολύ μακροπρόθεσμο στόχο και ορίζοντα. Άρα λοιπόν για μένα έχει σημασία αυτή η πρόταση να ψηφιστεί χωρίς να πιέζουμε ως προς τον χρόνο. Θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό και μετά τις εκλογές, δεν είναι εκεί το ζήτημα, φτάνει να γίνει σωστά, φτάνει να γίνει με τρόπο που να μπορεί να είναι χρήσιμη για τα χρόνια και τις δεκαετίες που ακολουθούν», κατέληξε.

Της Ελένης Χαραλάμπους