You are here

Δεν υπήρξε παγοποίηση κεφαλαίων στην Κύπρο

25/09/2001 17:10
Δεν υπήρξε οποιαδήποτε παγοποίηση κεφαλαίων στην Κύπρο που αφορούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ενώ τόνισε ότι για οποιαδήποτε παγοποίηση πρέπει να εκδοθεί διάταγμα του Δικαστηρίου.

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσον η Κύπρος θα άρει το τραπεζικό απόρρητο, ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι η νομοθεσία της Κύπρου όσον αφορά το τραπεζικό απόρρητο «εξελίσσεται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις δεσμεύσεις της σε χρονικά περιθώρια».

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δημιουργούν υπόνοιες ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε περίπτωση όμως που υπάρξουν τέτοια στοιχεία τότε «θα γίνει αίτηση για άρση του τραπεζικού απορρήτου και παγοποίησης κεφαλαίων». Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι οι αιτήσεις αυτές δεν δημοσιοποιούνται.

Αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού νόμου», ο κ. Μαρκίδης σημείωσε ότι θα συνταχθεί ένα νομοσχέδιο βάσει των αποφάσεων του Υπουργικού.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος έχει ήδη κυρώσει την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βομβιστική τρομοκρατία και έχει προσυπογράψει τη διεθνή σύμβαση κατά της χρηματοδοτήσεως της τρομοκρατίας η οποία σύντομα θα κυρωθεί.

Ταυτόχρονα στα πλαίσια του «πολέμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος», κατέληξε ο κ. Μαρκίδης, «θα προχωρήσουμε το ταχύτερο με την υλοποίηση της κυρώσεως των διεθνών συνθηκών του Παλέρμο» που προσυπογράφησαν από την Κύπρο πριν από λίγους μήνες.