You are here

Χριστοδούλου: Νομισματικές επιπτώσεις χωρίς σύγκλιση

03/09/2004 16:22
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική θα έχει τυχόν μη αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος, προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, αφήνοντας, στην ουσία, ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, που αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5.50%, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης περιέχει «τα λιγότερα δυνατά μέτρα που θα μπορούσαν να περιληφθούν» για επίτευξη μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σύγκλισης.

Όπως άφησε να εννοηθεί, στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για βελτίωση των δημοσιονομικών, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο δεν μπορούν να υπερβαίνουν την αξία της παραγωγής της κρατικής μηχανής αλλά αντίθετα, να είναι ρεαλιστικές και να «ανταποκρίνονται στις κυπριακές πραγματικότητες». Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα αναφέρει το είδος των αλλαγών που προτείνει, είπε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω επί του θέματος αλλά δεν απέκλεισε να το πράξει σε άλλη περίπτωση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι αυτές επιβάλλεται να είναι διαρθρωτικές και όχι επιφανειακές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, συνέστησε, όπως το «σοβαρό» αυτό πρόβλημα αντιμετωπιστεί με τη μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Όπως ανέφερε, «στην συγκεκριμένη περίπτωση των προβληματικών δημοσίων οικονομικών δεν μπορεί παρά το πρόβλημα να εντοπιστεί στα αίτια που το προκαλούν και που το γεννούν και τα αίτια αυτά είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των δαπανών, δυσανάλογη σε σχέση με την αύξηση των εσόδων».

Η νομισματική πολιτική, πρόσθεσε, «αδυνατεί να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα γιατί δεν είναι αυτή η γενεσιουργός αιτία» και επισήμανε ότι για να υπάρξει περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος, πρέπει τα όποια μέτρα ληφθούν να μην είναι «μιας πνοής ή μιας μέρας ή μιας συνεργασίας» αλλά αντίθετα «να έχουν βάθος και προοπτική».

Σε «πηγαδάκια» μετά το πέρας της διάσκεψης Τύπου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας, η ανάπτυξη της οποίας, επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit, δεν επηρεάστηκε αρνητικά. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της ισοτιμίας της λίρας, η οποία, όπως είπε, βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες κατά 1,64%.

Του Στέλιου Ορφανίδη