You are here

Χριστόδουλος: Ανησυχεί για πετρέλαιο και... εκλογές

02/09/2005 17:03
Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην κυπριακή οικονομία η συνεχιζόμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αλλά και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού ενόψει εκλογών, εξέφρασε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η μελέτη που γίνεται σε σχέση με τη μερική αντιμετώπιση των επιπτώσεων». Παρά την αλματώδη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Χριστοδούλου θεωρεί «ρεαλιστικές» τις εκτιμήσεις ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 4%.

Ο κ. Χριστοδούλου μίλησε και για τον νέο Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, αναφέροντας ότι τον διαβεβαίωσε ότι η ΚΤ θα συνεχίσει την αρμονική συνεργασία της με το Υπουργείο Οικονομικών. «Έχει μεγάλη σημασία να συνεχιστεί η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα επηρεαστούν από τις ενόψει εκλογές και να τηρηθεί με σταθερότητα και επιμονή το πρόγραμμα σύγκλισης που έχουμε υποβάλει στην ΕΕ» είπε ο κ. Χριστοδούλου στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών έγινε «με ρυθμούς οι οποίοι ήταν πέραν των πραγματικών αναγκών ή των αντικειμενικών συνθηκών και υπήρξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τεχνητές αυτές οι αυξήσεις και όχι φυσιολογικές. Δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι υπάρχει φούσκα, ούτε ισχυρίζομαι ότι θα σπάσει η φούσκα. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή» κατέληξε.

Ο κ. Χριστοδούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανατίμηση της κυπριακής λίρας. Χαρακτήρισε «ευχάριστο πονοκέφαλο» την ενδυνάμωση της λίρας (κατά 2,11% από την κεντρική ισοτιμία). «Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν η ενίσχυση υπερβεί το στενό όριο του 2,25%. Η απάντηση είναι ότι το ενδεχόμενο δεν μας ανησυχεί αλλά και δεν το παραμελούμε. Εάν η ισοτιμία της κυπριακής λίρας υπερβεί το 2,25%, θα δούμε αν θα κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση. Στο παρόν στάδιο, όμως, υπάρχει, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, μια σταθεροποίηση στο 2,11%» είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Του Σωκράτη Ιωακείμ