You are here

Διοικητής ΚΤ: Αισιόδοξοι οι στόχοι του ΥΠΟΙΚ στο ΠΟΠ

17/11/2003 12:57

Το ΔΝΤ εισηγείται στην κυβέρνηση έκτακτο σχέδιο δράσης για το έλλειμμα


Aισιόδοξες αλλά όχι ανέφικτες προβλέψεις για την πορεία των δημοσιών οικονομικών περιλαμβάνονται στο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ) που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ, εκτιμά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Διοικητής της ΚΤ επεσήμανε ότι η πορεία των κυβερνητικών προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο ΠΟΠ θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών, τονίζοντας ότι η τιθάσευση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά και από την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Με τις θέσεις του Διοικητή της ΚΤ πρέπει να σημειωθεί ότι συμφώνησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, αναφέροντας πως οι στόχοι για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,4% για το 2003 έχουν τεθεί κατά τρόπο αρκετά αισιόδοξο και πως ο ίδιος εκτιμά ότι ενδέχεται το έλλειμμα να ξεπεράσει το 5,7%.

Ο Διοικητής της ΚΤ πρόσθεσε πάντως, πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως η καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους δεν είναι ούτε υπόθεση της κυβέρνησης ούτε υπόθεση του υπουργείου Οικονομικών αποκλειστικά, υπογραμμίζοντας ότι στόχοι που περιλαμβάνονται στο ΠΟΠ μπορούν μόνο να επιτευχθούν «εάν υπάρξει μείζονα προσπάθεια και καθολική προσέγγιση των δημοσιονομικών θεμάτων».

Δύσκολη η εξυγίανση των δημοσιονομικών

Στο σημείο αυτό ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο κρατικό μισθολόγιο, οι δαπάνες του οποίου ανέρχονται στα £750 εκ., με ρυθμό αύξησης, όπως σημείωσε, 8% ετησίως. Η διαφορά ανάμεσα σε δαπάνες και έσοδα αυξάνεται συνεχώς, «εδώ που φθάσαμε δεν είναι εύκολη η εξυγίανση των δημοσιών οικονομικών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤ προσθέτοντας πως απαιτείται συλλογική προσπάθεια ούτως ώστε το 2006 να μπορέσει η Κύπρος να πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

ΔΝΤ: Απουσιάζει έκτακτο σχέδιο δράσης

Παράλληλα ο κύριος Χριστοδούλου αποκάλυψε πως σε πρόσφατη έκθεση που υπέβαλε προς το υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνει την ανάγκη η Κύπρος να καταστρώσει έκτακτο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση/καταπολέμηση ώστε να μπορεί να χειριστεί στο άμεσο μέλλον μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη διεθνώς. Ο Διοικητής της ΚΤ σημείωσε μάλιστα πως άρχισαν να δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά διεθνώς ως προς την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας πως δεν μπορεί η Κύπρος να αναθεωρεί συνεχώς τις προβλέψεις της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε έχουν επισημάνει τις συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων κατά τους τελευταίους 15 μήνες. «Πάντα όταν λέγαμε κάτι, (σσ. Οικονομικές προβλέψεις) το θεωρούσαν δεδομένο, τώρα το εξετάζουν. Ελπίζω αυτό να είναι πρόσκαιρο, η προσπάθεια μας θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Να αυξηθεί στο εξηκοστό τρίτο έτος η συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε την ανάγκη αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στη Δημόσια Υπηρεσία στο εξηκοστό τρίτο έτος των δημόσιων υπαλλήλων. Αναφερόμενος στην εμπειρία της Κεντρικής Τράπεζας από την αύξηση του ορίου στο εξηκοστό τρίτο έτος τόνισε ότι τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά. «Δεν μπορεί κανείς να παροπλίζει ανθρώπους 60 ετών οι οποίοι αποτελούν επένδυση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως σε πολλές χώρες της ΕΕ το όριο συνταξιοδότησης είναι ήδη στα 65 και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην αύξηση του στα 67.

Του Κυριάκου Κυριακίδη