You are here

Μ. Κυπριανού: Ως μέλος της ΕΕ υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών

17/09/2003 14:53
«Η Κύπρος σαν νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και θα προσφέρουν βασική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό και ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού προσφωνώντας σήμερα τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στο Brunei Darussalum.

«Εντός της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι μας να εξετάσουν τη διοχέτευση περισσότερων πόρων για την ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες υποδομής η οποία θα προάγει την ανάπτυξη παραγωγικών τομέων της οικονομίας, δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της απασχόλησης». Επεσήμανε παράλληλα την αναγκαιότητα συντονισμού όλων των διεθνών οργανισμών που προσφέρουν προγράμματα βοήθειας και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει οποιεσδήποτε προτάσεις θα φέρουν πρακτικά αποτελέσματα και θα καθιστούν τις αναπτυσσόμενες χώρες λιγότερο εξαρτημένες από διεθνή χρηματοδοτική βοήθεια.

Παγκόσμια οικονομία και Κύπρος

Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών κάθε κυβέρνησης στα πλαίσια ενός αξιόπιστου μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, θα υποβοηθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροχρόνια, δήλωσε ο Μάρκος Κυπριανού κάνοντας σύντομη αναφορά στις επικρατούσες διεθνείς οικονομικές συνθήκες και τις προκλήσεις τις οποίες η παγκόσμια οικονομία έχει να αντιμετωπίσει.

«Παρά το γεγονός», σημείωσε, «ότι τους τελευταίους λίγους μήνες οι αβεβαιότητες της διεθνούς οικονομίας φαίνεται να μειώνονται και κάποιοι δείκτες έχουν βελτιωθεί, η ανάκαμψη της παραμένει εύθραυστη. Οι ανισορροπίες είναι παγκόσμιο φαινόμενο», είπε προσθέτοντας ότι «απαιτείται η λήψη μέτρων από όλες τις χώρες για να επιτευχθεί μεγέθυνση της οικονομικής ανάπτυξης».

Οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών της Κοινοπολιτείας θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη και θα την απασχολήσουν θέματα όπως η ελάφρυνση της βαριάς επιβάρυνσης του εξωτερικού χρέους των φτωχότερων χωρών, η ανάπτυξη των μικρών και ευάλωτων οικονομιών και η προώθηση των επενδύσεων.

Την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, ο ΥΠΟΙΚ θα αναχωρήσει για το Dubai όπου θα λάβει μέρος στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.