You are here

Κεραυνός: «Δεν θα αυξήσω το ΦΠΑ»

19/05/2004 08:11

· Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών. Τι θα καταθέσει σήμερα στο υπουργικό


«Δεν εγείρεται θέμα αύξησης του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» δηλώνει κατηγορηματικά στη StockWatch ο Μάκης Κεραυνός, μέχρι χθες Υπουργός Εργασίας και από σήμερα Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Κεραυνός σχολιάζοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από ηλεκτρονικό μέσο μαζικής ενημέρωσης, ανέφερε ότι κατά την πρώτη παρουσία του χθες στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πήγε για να παραλάβει τα κύρια θέματα που είναι υπό εξέταση από τα τεχνοκρατικά επιτελεία του υπουργείου, συζήτησε και ένα έγγραφο σεναρίων, όπως το χαρακτήρισε, για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών. Και εξήγησε:

«Είναι φυσικό οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάζουν διάφορα σενάρια σε σχέση με την οικονομική πολιτική του κράτους, κυρίως στο μέγα κεφάλαιο της συγκράτησης των δαπανών και αύξησης των εσόδων. Μέσα σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο αντηλλάγησαν απόψεις και σήμερα θα καταθέσω στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό έγγραφο, για ένα πρώτο προβληματισμό. Δεν το κρύβω ότι σε ένα από τα σενάρια προβλέπεται και η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 15% που είναι σήμερα στο 18%. Αλλά αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί μέρος ενός εκ των πολλών σεναρίων. Το βέβαιο είναι ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ. Και ασφαλώς δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορώ ακόμη να πω ότι δεν είναι απόλυτα σίγουρο κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι έτοιμο σήμερα να θέσει ενώπιόν του ένα τέτοιο θέμα, παρά το γεγονός, όπως έχω προαναφέρει, το έγγραφο αυτό θα το έχω στην τσάντα μου με πρόθεση να το καταθέσω».

Στις πρώτες δηλώσεις στην StockWatch ως νέος Υπουργός των Οικονομικών ο Μάκης Κεραυνός θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ» την ανάγκη για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών. Και προσθέτει ότι ο ίδιος θα επικεντρωθεί στο σκέλος, κατά κύριο λόγο, της συγκράτησης των δαπανών και της εξελικτικής αύξησης των εσόδων. Παραδέχθηκε ότι αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με «βουνό προβλημάτων», τονίζοντας και το μέγα πρόβλημα της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, γεγονός το οποίο, όπως σημειώνει, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην οικονομία του τόπου. Δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του ότι η εξέλιξη αυτή, που είναι καθαρά εξωγενής, να διαμορφώνει μελλοντικά τον πληθωρισμό στα επίπεδα πέραν του 2%, εάν και εφόσον, όπως διευκρίνισε, θα αποφασισθούν οι αναπόφευκτες, κατά την έκφραση του, αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών σημειώνει με ιδιαίτερο προβληματισμό ότι εάν η παραγωγική βάση και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μέχρι του χρόνου δεν βελτιωθούν και σημειωθεί ένας ρυθμός της τάξης κάτω του 2%,τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει τα ανάλογα μέτρα, για να βλέπουμε, κατά τον χαρακτηρισμό του, τουλάχιστον τον ορίζοντα για ένταξή μας στην ΟΝΕ.

«Χρειάζονται ενδεχομένως και νέες θυσίες. Χρειάζεται συλλογικότητα στις αποφάσεις. Χρειάζεται υπευθυνότητα εκ μέρους όλων των κοινωνικών εταίρων με προεξάρχουσα την ΠΑΣΥΔΥ η οποία θα πρέπει να εκτιμήσει τα δεδομένα και να πάρει γενναίες αποφάσεις σε σχέση με τα οικονομικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Τα οικονομικά του κράτους δεν χωρούν ιδεολογικές ή κομματικές ή ακόμη μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η οικονομία είναι εθνικό θέμα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί», καταλήγει στη σύντομη πρώτη αποκλειστική συνέντευξή του ως νέος Υπουργός Οικονομικών ο Μάκης Κεραυνός.

Του Λεύκου Χρίστου