You are here

Τ. Κληρίδης: Φταίνε «χουβαρνταλίκι» και «μοιρολατρία»

16/12/2003 23:31
Για «χουβαρνταλίκι» και «μοιρολατρία» κατηγορεί την πρώην αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης. Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Κληρίδης λύνει τη δεκάμηνη σιωπή του και απαντά ευθέως στις επικρίσεις για τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και για τις μεγάλες αποκλίσεις των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημείο αναφοράς της κριτικής του πρώην υπουργού, η στάση της νυν συμπολίτευσης στην περσινή φορολογική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει την αρχή της μηδενικής βάσης στη φορολογική μεταρρύθμιση, «κάτι το οποίο η σημερινή συμπολίτευση δεν είχε δεχθεί», επισημαίνει ο κ. Κληρίδης. «Μάλιστα έκαναν τους γαλαντόμους και χουβαρντάδες δίδοντας πολύ περισσότερα». Αυτό από μόνο του δημιούργησε έλλειμμα £40 εκ. το 2003 και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα το 2004 τονίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Η τότε αντιπολίτευση έδινε το 2002 τόσο απλόχερα τις παροχές, λέει στη συνέντευξη ο κ. Κληρίδης, ωσάν να μην πίστευε καν η ίδια ότι τον Φεβρουάριο θα βρισκόταν στην εξουσία και θα αντιμετώπιζε τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούσε με τις παροχές.

Αποκλίσεις και μοιρολατρία

Στη συνέντευξη ο κ. Κληρίδης λύνει τη σιωπή του και για τις μεγάλες αποκλίσεις που παρουσίασαν οι προβλέψεις του υπουργείου του. Ο κ. Κληρίδης υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις για το έλλειμμα βασίζονταν σε κάποιες υποθέσεις για το ρυθμό ανάπτυξης που δεν επαληθεύτηκαν. «Η διαφοροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας άλλαξε πολλά δεδομένα. Αντί όμως η νέα κυβέρνηση να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα, πήρε στη Βουλή και ψήφισε κάποια κονδύλια», επισημαίνει ο κ. Κληρίδης.

«Εκείνο το οποίο με λυπεί», τονίζει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών «είναι ότι έγινε αυτή η αναθεώρηση από τη σημερινή κυβέρνηση, δεν πάρθηκαν όμως εκείνα τα μέτρα και μοιρολατρικά αφήσαμε τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς να τα διορθώσουμε. Είτε έπρεπε να βρουν τρόπους, και υπήρχαν τρόποι για να γίνουν αυτά τα πράγματα, για να μειώσουν την αρνητική επίδραση του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης».

Απόρρητο

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κακίζει επίσης τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα της άρσης του απορρήτου. «Η αλλαγή των θέσεων της κυβέρνησης, βάζω νερό στο κρασί μου, βάζω κι άλλο νερό στο κρασί μου προκαλεί τους πολίτες να διερωτούνται», επισημαίνει ο κ. Κληρίδης. «Εγώ που παρανομούσα και μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να φέρω τα λεφτά μου ή να τα δηλώσω από το εξωτερικό και να πληρώσω αυτό το χαμηλό φόρο που προβλέπεται, εάν αύριο αλλάξει γνώμη αυτή η κυβέρνηση ή κάνει οτιδήποτε άλλο πού στέκομαι;».

Σκληρά μέτρα

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής ο κ. Κληρίδης τονίζει πως οι ποινές που προνοεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι υπέρμετρα αυστηρές. «Ας εφαρμόσουμε πρώτα εκείνο το οποίο υπάρχει και ανάλογα να δούμε αν χρειαστεί οποιαδήποτε αλλαγή. Να μην ερχόμαστε να αυξάνουμε κάτι, όσον αφορά τις ποινές και τα δικαιώματα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, για κάτι το οποίο μερικώς έχει και δεν το εφαρμόζει».

Του Αντώνη Α. Έλληνα