You are here

Αυξεντίου: Σε σύγχυση ο Μάρκος

04/12/2003 17:12
«Θα καταστραφεί η οικονομία και υπόληψη του τραπεζικού συστήματος» υποστηρίζει
Καλεί τον Χριστόδουλο να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της ΚΤ


«Θα καταστραφεί η υπόληψη του τραπεζικού μας συστήματος» υποστηρίζει ο Αυξέντης Αυξεντίου σε περίπτωση κατά την οποία υιοθετηθεί νομοθετικά, η προωθούμενη από την κυβέρνηση μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου.«Θέλουμε να κάψουμε το δάσος για να κόψουμε ένα δέντρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και για δύο δεκαετίες Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ για το χρηματιστήριο και την οικονομία, ο κ. Αυξεντίου υποστήριξε πως η σχετική νομοθεσία πρέπει να παραμείνει ως έχει και το τραπεζικό απόρρητο να αίρεται μόνο με δικαστικά διατάγματα και εκεί, όπου οι διωκτικές αρχές το ζητούν γιατί υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποια παρανομία.

Άλλο η ανταλλαγή πληροφοριών...

«Φαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών συγχύζει δύο πράγματα» πρόσθεσε ο Αυξέντης Αυξεντίου, προσθέτοντας πως «άλλο η ανταλλαγή πληροφοριών» μεταξύ των μελών της ΕΕ (σ.σ. οδηγία που αποφασίσθηκε πρόσφατα στην Ένωση) για τους υπηκόους της χώρας που δραστηριοποιούνται σε άλλο κράτος μέλος και άλλο η πάταξη της φοροδιαφυγής και η άρση του τραπεζικού απορρήτου. «Δεν γνωρίζω ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει τραπεζικό απόρρητο» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, απέδωσε την κυβερνητική πρόθεση «σε υπερβάλλον ενθουσιασμό και ζήλο». Διότι, όπως υποστήριξε ο κ. Αυξεντίου, «πιστεύουν ότι θα πάρουν κάποια χρήματα. Ίσως να πάρουν κάποια εκατομμύρια, αλλά» είπε εμφαντικά, «η κυπριακή οικονομία θα καταστραφεί» και οι ξένοι επενδυτές θα αναζητήσουν άλλο έδαφος για να δραστηριοποιηθούν, ενώ παράλληλα η Κύπρος δεν θα μπορεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές, αφού δεν υπάρχει περίπτωση έρθουν χωρίς να υπάρχει τραπεζικό απόρρητο.

«Η τραπεζική εμπιστευτικότητα πρέπει να διατηρηθεί» τόνισε, προσθέτοντας πως στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κυπριακή οικονομία, είναι και η απώλεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αφού όπως είπε, με την κατάργηση του απορρήτου, οι ξένοι επενδυτές θα αποσύρουν από την Κύπρο τα κεφάλαια τους, για άλλους προορισμούς. «Με εκπλήσσει που η κυβέρνηση οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση» παρατήρησε.

Υπέρ νέων φόρων και μείωσης κλιμάκων

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως για την καταπολέμηση του η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει ταυτόχρονα δύο μέτρα. Πρώτον, να επαναφέρει το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που απερρίφθη από την βουλή, για μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Και δεύτερον, να επιβάλει νέες φορολογίες. «Αυτά τα δύο πάνε μαζί» σημείωσε «και δεν μπορεί ούτε το ένα μόνο του να εφαρμοστεί ούτε αποσπασματικά».

Τέλος ο κ. Αυξεντίου επισήμανε ότι θα έπρεπε η ΚΤ να βγει και να πει ξεκάθαρα τις θέσεις της στο σοβαρό αυτό θέμα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη