You are here

ΔΗΣΥ: Στο «κόκκινο» τα εισοδήματα (2)

19/01/2004 16:16

· Έπονται και άλλες αυξήσεις, μέχρι και 200% στο νερό

· Μισό δισ. από μετοχοποίηση του 30% σε ΑΗΚ – ΑΤΗΚ

· Ρολάνδης: Ερωτηματικά από τις αυξήσεις


Εφ’ όλης της ύλης δριμεία επίθεση, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο ΔΗΣΥ, με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα και τις αντιδράσεις που σημειώνονται. Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Ρολάνδης και Ιωσήφ Ιωσήφ, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδυναμία διαχείρισης της οικονομίας, για αντιλαϊκή, συντηρητική και χωρίς όραμα και έμπνευση πολιτική, αλλά και για «φορολογική επίθεση» κατά παντός εισοδήματος και παντός πολίτη με δικαιολογία το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η κυβέρνηση με τις τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα, θα βάλει στα κρατικά ταμεία 45% περισσότερα εισοδήματα, σε σύγκριση με το 2003, τόνισε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημαίνοντας πως λόγω της τελευταίας αύξησης στα καύσιμα, μεσοπρόθεσμα, η κυβέρνηση θα «πληρώσει» πολύ περισσότερα από £5 εκ. ως αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, η αύξηση θα επιφέρει πληθωριστικές τάσεις, η ΑΤΑ είναι ως γνωστόν συνδεδεμένη με το κρατικό μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να βάλει στην μια «τσέπη» (του πολίτη) κάποια επιπλέον εισοδήματα και από την άλλη «τσέπη» θα χρειαστεί να προβεί σε εκροή χρημάτων για τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο, ενώ σημαντικό θα είναι το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Έπονται και άλλες αυξήσεις

Το εισόδημα του μεσαίου (εισοδηματικά) πολίτη έχει εξανεμιστεί, οι λογαριασμοί του οποίου έχουν «κοκκινίσει» με τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ έπονται τεράστιες αυξήσεις της τάξης του 200% - 300% σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες (τέλη) που προσφέρει το Κράτος προς τον πολίτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε πως οι αυξήσεις στο νερό ίσως και να ξεπεράσουν το 200%…

Μισό δις από ΑΗΚ – ΑΤΗΚ

Αν η κυβέρνηση αποκρατικοποιούσε και μετοχοποιούσε το 30% μόνο της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ θα μπορούσε να βάλει μέχρι και £500 εκατ. στα κρατικά ταμεία. Αντ’ αυτού ακολουθεί μια πολιτική αγκυλώσεων, δογματισμών, μια πολιτική του «μεγαλύτερου κράτους» που επιτίθεται και εξανεμίζει τα εισοδήματα του πολίτη.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα του οικονομικού πλήγματος της αξίας των ημικρατικών οργανισμών την περίπτωση της ΑΤΗΚ. «Ήδη», σημείωσε, «το 25% της "πίτας" της κυπριακής αγοράς για τις κλήσεις εξωτερικού, έχει περάσει σε ξένη ιδιωτική εταιρεία που σχετικά πρόσφατα έχει λάβει άδεια και δραστηριοποιείται στην Κύπρο».

Πόσες ξένες επενδύσεις έφερε η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί πως ενώ διασφαλίσαμε και σφραγίσαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κάποιος θα ανέμενε να είχε γίνει ένα ράλι ξένων επενδύσεων, που ερχόντουσαν στην Κύπρο. «Ρωτώ και ζητώ από την
κυβέρνηση να δώσει στοιχεία, (για) τον τελευταίο χρόνο, για το πόσες ξένες επενδύσεις έφερε στον τόπο μας»

Και στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου έδωσε ο ίδιος, με έμμεσο τρόπο τη δική του
απάντηση στο ερώτημά του: «Μα πως θα φέρει ξένες επενδύσεις σε ένα τόπο με αυτές τις οικονομικές προσεγγίσεις αυτής της κυβέρνησης;».

Ρολάνδης: Ερωτηματικά από τις αυξήσεις

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, ανέφερε πως φέτος τον Γενάρη, η τιμή του αργού πετρελαίου είναι φθηνότερη σε λίρες Κύπρου, από την αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. «Φέτος με τιμή $31-32 κατά βαρέλι αργού πετρελαίου και 2,15 ισοτιμία λίρας – δολαρίου, η τιμή ανερχόταν σε £14,50 – £14,90», είπε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας πως πέρσι το Γενάρη με $28 κατά βαρέλι και ισοτιμία 1,84 ανερχόταν σε £15,20.

«Παρ’ όλ’ αυτά και παρόλο που σε κυπριακές λίρες το αργό πετρέλαιο τους τελευταίους 12 μήνες είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το Γενάρη του 2003», σημείωσε, «εντούτοις οι τιμές του πετρελαίου, της κεροζίνης, του υγραερίου και της ασφάλτου είναι πολύ υψηλότερες από πέρσι και μόνο η τιμή της βενζίνης είναι κατά τι, φθηνότερη».

Τέλος ο Νίκος Ρολάνδης, τόνισε πως οι υψηλότερες τιμές που επιβλήθηκαν θα αποτελέσουν εφαλτήριο για καθορισμό των τιμών στο μέλλον, όταν και θα απελευθερωθεί η αγορά.

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Οι πρωινές δηλώσεις του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού και αντιδράσεις των μικρότερων κομμάτων θα προβληθούν σε είδηση που θα ακολουθήσει.