You are here

Κεραυνός: Το τρίπτυχο δημοσιονομικής εξυγίανσης

21/06/2004 09:34

· Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία ΥΠΟΙΚ, για την πολιτική και τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει
· Στις ελληνικές καλένδες συμπληρωματικός προϋπολογισμός £77 εκ., παρά τις πιέσεις...


Η συγκράτηση του ρυθμού μεγέθυνσης των δαπανών (τρεχουσών στο 3% και αναπτυξιακών στο 4% ετησίως), η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος, η αυστηρή τήρηση του μορατόριουμ πρόσληψης στη δημόσια υπηρεσία, είναι το τρίπτυχο στο οποίο ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός επικεντρώνει την πολιτική του για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Παράλληλα, η δημοσιονομική εξυγίανση θα στηριχθεί και θα ενισχυθεί από μια σειρά μέτρων για σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2005 στο 3% α) φορολογική αμνηστία μυστικών λογαριασμών, β) τιτλοποίηση ακινήτων - αύξηση τελών στο δημόσιο τομέα, γ) μηδενικές αυξήσεις την επόμενη τριετία, δ) σταδιακή αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, ε) τερματισμός στην παροχή επιδόματος ανεργίας σε κυβερνητικούς υπαλλήλους που αφυπηρετούν στα εξήντα τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Φ» της Κυριακής, «είτε εφαρμόζονται αμέσως μέτρα και η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται, είτε θα οδηγηθούμε σε ελλείμματα της τάξης του 9% και 10%». Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, χωρίς συμβιβασμούς σε θέματα αρχής, ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με συμφέροντα, ενώ τονίζει πως δεν θα διστάσει να παραιτηθεί σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις βασικές αρχές του προγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους £77 εκ. τον οποίο απέρριψε, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε.

Σε ανάκαμψη η οικονομία;

Στην ίδια συνέντευξη, ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η οικονομία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαδικασία ανάκαμψης, σημειώνει όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι η οικονομία είναι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών και εκτιμά πως παρά τις αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου, το 2004 ο ρυθμός μεγέθυνσης θα ανέλθει στο 3,4% - 3,5% ( 3,4% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 2,1% το 2003).

Υπέρ των καζίνο

Τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας καζίνων άμεσα στην Κύπρο, ο Μάκης Κεραυνός επέλεξε να σταθεί στα διάφορα αρνητικά σχόλια που ακούγονται από τους επικριτές, σημειώνοντας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία προς την ανάκτηση της δυναμικής της, ώστε να βρεθεί σε θέση να πραγματοποιεί ρυθμούς μεγέθυνσης όπως εκείνους που σημείωνε πριν από λίγα μόνο χρόνια, δηλ. 4% ετησίως.

Σε συνδυασμό με την επίτευξη του στόχου προσχώρησής μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, εκτιμά ο κ. Κεραυνός, θα προσδώσουν μεγαλύτερη συναλλαγματική ασφάλεια για τους επιχειρηματίες μας, αλλά και για τους επενδυτές, οπόταν θα υπάρχει κάθε λόγος να αναμένουμε επιτάχυνση στους ρυθμούς με τους οποίους θα αυξάνεται το ΑΕΠ ετησίως.

Έρευνα

Στο θέμα της έρευνας, όπως είπε, η ΕΕ καθόρισε το 2010 ως στόχο για την Κύπρο προκειμένου να φθάσει το ύψος των σχετικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ. Οι δαπάνες τώρα είναι στο 0,11%.

Κ.Κ.Κ.