You are here

Μάρκος: Πάμε για «αναθεωρημένη εκτίμηση»

05/12/2003 13:08

Η προσοχή στα έσοδα 2003 και το βλέμμα στο 2004


Η προσοχή του Υπουργείου Οικονομικών είναι επικεντρωμένη πλέον στα κρατικά έσοδα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2003 τα οποία αναμένει ότι θα είναι αυξημένα, ενώ το «βλέμμα» είναι στραμμένο στο 2004. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο προχωρά σε «αναθεωρημένη εκτίμηση» αφού όλα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2003 «πιθανόν να αναθεωρηθεί προς τα πάνω».

Επισημαίνει ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια σαφής πρόβλεψη για το ύψος της νεότερης αναθεώρησης, καθώς «όλα είναι ρευστά», αφού όπως σημειώνει «βρισκόμαστε στο στάδιο του ελέγχου των στοιχείων και δεδομένων». Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελλείμματος και το βαθμό απόκλισης, τονίζει, «δίνονται με κάθε επιφύλαξη, και τελούν υπό την αίρεση» της ολοκληρωμένης αποτίμησης για την απόκλιση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2003, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του ΟΛΑ τα στοιχεία για το τρέχον οικονομικό έτος.

Επομένως, ανέφερε εμφαντικά, θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε εκτιμήσεις για το «που στεκόμαστε» αναφορικά με τις προβλέψεις μας για το 2004 όπως αυτές καταγράφονται στο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα, τότε μόνον, αφού θα έχουμε τα πλήρη επίσημα στοιχεία. Μέχρι τότε, δηλώνει στη StockWatch, το υπουργείο προχωρά σε «αναθεωρημένη εκτίμηση» και όλα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα «πιθανόν να αναθεωρηθεί προς τα πάνω... στο 5,9%».

Ερωτηθείς για τους λόγους που εκτροχίασαν το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο 9μηνο στα £390 εκ. - 5,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για ολόκληρο το 2003 – ο Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε σε μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα από τους φόρους του ΦΠΑ, από τα υπολογισθέντα.

Ωστόσο όπως ανέφερε στη StockWatch ο Υπουργός Οικονομικών, μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει ομαλοποίηση στην πορεία των κεφαλαιουχικών και τρεχουσών δαπανών, αλλά κυρίως, θα σημειωθεί αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με το Μάρκο Κυπριανού τα έσοδα στο ίδιο διάστημα αναμένονται αυξημένα, εξαιτίας μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ενδεικτικά, του γεγονότος ότι στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο έλλειμμα για το 9μηνο: δεν περιέχονται στοιχεία για τα έσοδα από την αύξηση της τιμής στα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα, τα £65 εκ. που δόθηκαν από ΑΗΚ και ΑΤΗΚ και ενδεχομένως, από τις αυξημένες πωλήσεις στα αυτοκίνητα μετά την αναδιάρθρωση της φορολογίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους λόγους της καθυστέρησης στη διοχέτευση των στοιχείων, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι τον επόμενο χρόνο που θα είναι σε πλήρη λειτουργία το FIMAS, το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προβαίνει έγκαιρα σε αποτίμηση των προβλέψεων και των εκτιμήσεων της πορείας των κρατικών εσόδων και της πορείας των δαπανών, αφού θα διαθέτει άμεσα όλα τα σχετικά στοιχεία.

Το 2004...

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα του πρώτου 9μήνου, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε το διεθνή Οίκο Αξιολόγησης S&P και την Κεντρική Τράπεζας, πως αυτό ανήλθε στα £390 εκ. ή 5,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2003. Ο οίκος Standard and Poor’s εκτιμά ότι το έλλειμμα για το 2004 θα φθάσει το 4,6% έναντι 3,7% που προβλέπει η Κυβέρνηση στο ΠΟΠ.

Αναφορικά με το 2004, τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της προς τα πάνω αναθεώρησης, ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί το «χειρότερο σενάριο». Διότι όπως υποστηρίζουν και αν ακόμα το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2003 ξεπεράσει το προβλεφθέν ποσοστό της τάξης του 5,9%, «υπάρχουν τρόποι για συγκράτηση των δαπανών».

Το Φεβρουάριο του 2003 οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν μερικώς μετά τις διαπιστώσεις κλιμακίου του IMF που επισκέφθηκε την Κύπρο, ενώ λίγους μήνες αργότερα η νέα κυβέρνηση τοποθέτησε το έλλειμμα του 2003 στο 5,4%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη