You are here

Προϋπολογισμός αυστηρής λιτότητας

09/09/2003 20:47
Και τώρα... οι αυξήσεις στα τέλη

Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,7% (£260 εκ.) του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2004 (έναντι 5,4% (£358 εκ.) το 2003) προβλέπει ο Προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2% - 2,2% το 2006. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2004, που έγινε με το νέο σύστημα Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης, θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την έναρξη των εργασιών της. Παράλληλα, το Υπουργικό ενέκρινε και το Αναθεωρημένο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ), το οποίο εντός της εβδομάδας θα σταλεί στην ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός του 2004, προβλέπει συνολικές δαπάνες £3,4 δις. και συνολικά έσοδα £2,8 δις. Οι αναπτυξιακές δαπάνες θα ανέλθουν γύρω στα £345 εκ. ή με το σύστημα του 2003 γύρω στα £390 εκ. σε σχέση με £375 εκ. το 2003.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού, ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε ως «ρεαλιστικό και εφικτό στόχο» τη μείωση του ελλείμματος το 2004 στο 3,7%. Πρόσθεσε ότι το συνολικό δημόσιο χρέος θα παρουσιάσει οριακή αύξηση, αλλά το 2005 θα μειωθεί σε ποσοστό 1% και θα υποχωρήσει από το 63,6% στο 62,6% του ΑΕΠ με στόχο να μειωθεί κάτω του 60%, σύμφωνα και με τα κριτήρια του Μάαστριχ. Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός που καταρτίστηκε μέσα σε «όχι εύκολες συγκυρίες έχει ως βάση το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα» που υπολογίζεται για το 2003 να ανέλθει γύρω στο 5,3% του ΑΕΠ, την επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, τις υποχρεώσεις της Κύπρου απέναντι στην ΕΕ και την ανάγκη για περιορισμό το ελλείμματος και γενικά τη σύγκλιση με τα κριτήρια του Μάαστριχ.

ΠΟΠ – Σχέδιο λύσης

Τόνισε πως η πρόβλεψη για μείωση στο 3,7% του ελλείμματος έχει περιληφθεί και στο ΠΟΠ, στο οποίο γίνεται πρόβλεψη το έλλειμμα να υποχωρήσει το 2005 κάτω του 3% και το 2006 ακόμη πιο κάτω. «Η ιδιαιτερότητα του φετινού ΠΟΠ είναι ότι σε αυτό περιλαμβάνεται ένα παράρτημα, το οποίο αναλύει τα οικονομικά ζητήματα που εγείρονται από τυχόν επίτευξη λύσης του Κυπριακού, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του προϋπολογισμού του 2004, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές αφορούν τη συμπερίληψη κονδυλίων £75 εκ. που είναι η συνεισφορά της Κύπρου προς την ΕΕ για το 2004, αλλά και £55 εκ. ως επιπρόσθετη χορηγία από την ΕΕ για επιδότηση γεωργικών προϊόντων και την πρώτη φάση της αυξημένης χορηγίας, ύψους £10 εκ. προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις από το κράτος.

Κληθείς να πει τι φιλοδοξεί να εισπράξει το κράτος με την αύξηση των εσόδων, ο κ. Κυπριανού είπε πως τα έσοδα με βάση τους υπολογισμούς θα αυξηθούν γύρω στα £20 εκ.

Τα τέλη... ακολουθούν

Όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αύξηση των εσόδων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ετοιμαστεί ένα συνολικό πακέτο από το υπουργείο για υποβολή στο Υπουργικό που θα αφορά αυξήσεις τελών, καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη εισπρακτικότητα των υφιστάμενων φορών με διάφορα πρακτικά μέτρα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν περιλαμβάνονται νέες θέσεις στον προϋπολογισμό διότι αυτές θα εξεταστούν ξεχωριστά για σκοπό καλύτερου ελέγχου και θα υποβληθούν με χωριστό μνημόνιο στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Του Κυριάκου Κυριακίδη