You are here

Συνάντηση Κεραυνού-ΕΔΕΚ: Μερική σύγκλιση απόψεων

17/06/2004 15:56

· Διαφωνούν για ιδιωτικοποιήσεις

· Ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος κατά £120-£140 εκ. στους επόμενους 6 μήνες

· Στο 7% το έλλειμμα μέχρι το Μάιο


Μεγάλη σύμπτωση απόψεων, αλλά όχι πλήρης, επικράτησε κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού με τη Θεματική Οικονομικών της ΕΔΕΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο βουλευτής του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος. Παρά τις διαφωνίες που είχαν κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως αισθάνεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΕΔΕΚ για την έγκριση των μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο Μάκης Κεραυνός, έγγραφο που απέστειλε η ΕΔΕΚ πρόσφατα στο Υπουργείο Οικονομικών περιέχει «πολλά από τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης». Ωστόσο, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε διαφωνία, παραδέχθηκε. «Σε ένα μέγιστο βαθμό υπάρχει σύγκλιση, γεγονός που διευκολύνει το έργο του υπουργείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκτίναξη του ελλείμματος σε 7%

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα τους πρώτους 5 μήνες του 2004 πλησίασε το 7% επί του ΑΕΠ. Για τούτο, είπε, είναι ανάγκη εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2004 να εξοικονομηθούν £120 εκ. έως και £140 εκ. με περιορισμό των δαπανών αλλά και με αύξηση των εσόδων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιβάλει αύξηση στη φορολογία, «όπως κάποιες Κασάνδρες έλεγαν πριν μερικές εβδομάδες». Στα μέτρα περιλαμβάνονται μηδενικές αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σκοπό να καταργήσει την ΑΤΑ, την οποία «ο πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει ευλογία».

Αν και το πλήρες Πρόγραμμα Σύγκλισης, είπε, θα το παρουσιάσει τη Δευτέρα στη Βουλή, ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι αναμένει από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εγκρίνουν τα εκκρεμούντα νομοσχέδια ενώπιόν της κατά τη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας.

Πυρά κατά ΔΗΣΥ

Απαντώντας σε δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για εφαρμογή ανορθόδοξης πολιτικής με την άντληση μερίσματος από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, ο Υπουργός Οικονομικών έστρεψε τα πυρά του κατά του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι την πολιτική αυτή την είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνησή του, πρόσθεσε, κάνει σκέψεις για πιο ορθολογική ρύθμιση του θέματος που χρειάζεται «χρόνο και συναινετικό διάλογο». Οι ημικρατικοί οργανισμοί, είπε, θεωρούνται ως επέκταση του κράτους και τυγχάνουν έμπρακτης υποστήριξης, όπως με την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια που συνάπτουν.

Σιζόπουλος: Διεκδικούμε ρόλο

Στις δηλώσεις του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα του «διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής». Στόχος της ΕΔΕΚ, είπε, είναι να επιτύχει η Σύγκλιση χωρίς να αναγκαστεί το κράτος να προβεί σε μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν τα μέσα και χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Εμφαντικά δήλωσε ότι η «ΕΔΕΚ δεν προκρίνει αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, πέραν του ζητήματος των ιδιωτικοποιήσεων, υπήρξε διάσταση απόψεων και στο ζήτημα του χρόνου εισόδου στην ΟΝΕ, με την ΕΔΕΚ να υποστηρίζει την καθυστέρηση της ένταξης κατά 1 χρόνο, με στόχο να αποφευχθεί η επιβολή φορολογιών. Σύμπτωση απόψεων υπήρξε στο ζήτημα της φορολόγησης της υπεραξίας που δημιουργείται σε ακίνητη περιουσία που επηρεάζεται από την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών, όπως και στην εισοδηματικά στοχευμένη παροχή επιδομάτων για τέκνα και φοιτητές.

Του Στέλιου Ορφανίδη