You are here

ΥΠΟΙΚ: Αντεπίθεση με «ανοικτές γέφυρες» προς ΔΗΣΥ (2)

16/12/2003 16:36

· Μάρκος: Σε 3 χρόνια θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα

· Σε ένα χρόνο τα της δημόσιας υπηρεσίας

· Μιλά για μηδενιστική προσέγγιση

· Βολές σε συνεργάτες Αναστασιάδη


Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντας ως «μηδενιστική προσέγγιση στα πλαίσια μιας στείρας αντιπολίτευσης» τις επικρίσεις του ΔΗΣΥ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που διατυπώθηκαν από τον Νίκο Αναστασιάδη στην εναρκτήρια συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς του 2004. Ωστόσο, ιδιαίτερα προσεκτικός ο Μάρκος Κυπριανού, απέφυγε επιμελώς να «κόψει τις γέφυρες» με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης λέγοντας πως στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ δόθηκαν λανθασμένα στοιχεία από τους συνεργάτες του και υπήρξε ελλιπής ενημέρωση για τα μέτρα είτε, που έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε βρίσκονται στη Βουλή με τη μορφή των νομοσχεδίων. «Όσοι συνέταξαν την ομιλία (του Προέδρου του ΔΗΣΥ), ανέφερε, «δεν πρέπει να μελέτησαν τον προϋπολογισμό».

«Με εξαίρεση το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων», παρατήρησε ο Υπουργός Οικονομικών, προωθούνται ήδη από την κυβέρνηση όλες οι εισηγήσεις που πρότεινε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χαρακτηρίζοντας «ειρωνικό να περιμένει κανείς» πως μέσα σε 10 μήνες θα λυθούν τα σοβαρά και χρόνια που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, όταν στα 10 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης δεν έγινε τίποτα.

Έλλειμμα: σε τρία χρόνια

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, ως προς τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στη δημόσια υπηρεσία. Ερωτηθείς για το χρόνο που απαιτείται για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι αυτό θα γίνει σε τρία περίπου χρόνια, ενώ για τα προβλήματα στη δημόσια υπηρεσία ο κ. Κυπριανού υποστήριξε πως αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ποιοι ευθύνονται για τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα του ελλείμματος. «Να μην ξεχνάμε ποιοι δημιούργησαν το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα… Τα κόλπα και τα τεχνάσματα άλλοι τα δημιούργησαν», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι το έργο της κυβέρνησης Παπαδόπουλου, έναντι των προβλημάτων που κληρονόμησε, δεν είναι απλό και εύκολο.

«Δεν ακολουθούμε πολιτική ωραιοποίησης των αριθμών», είπε, αλλά μια πολιτική διαφάνειας για να γνωρίζει ο πολίτης την πραγματικότητα. «Ο προϋπολογισμός του 2004 και όραμα έχει και πολιτική και αναπτυξιακό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων, ο ΥΠΟΙΚ παρατήρησε πως ήδη προωθούνται μέτρα, που αφορούν την επίλυση του προβλήματος των εκτάκτων στη δημόσια υπηρεσία, τις μετατάξεις και την πλήρη μηχανογράφηση της δημόσιας υπηρεσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη δημόσια υπηρεσία.

Πράξεις και όχι ευχολόγια…

«Στα λόγια όλοι είναι πρώτοι, σημασία όμως έχουν οι πράξεις». Με το χαρακτηριστικό αυτό τρόπο αναφέρθηκε ο ΥΠΟΙΚ στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο του για πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας παράλληλα, πως «εμείς τολμήσαμε» και καταθέσαμε συγκεκριμένα μέτρα, είτε νομοθετικά είτε διοικητικά, όταν επί δέκα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, όπως παρατήρησε.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις περί ανετοιμότητας των αναγκαίων μηχανισμών και για έλλειψη υποβολής σχεδίων για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο Μάρκος Κυπριανού, επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν ήταν σωστά ενημερωμένος. «Όλοι οι μηχανισμοί είναι έτοιμοι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι και τα προγράμματα έχουν εγκριθεί, κατηγορώντας στη συνέχεια για απραξία την προηγούμενη διακυβέρνηση, αφήνοντας, όπως είπε, θέματα προσαρμογής και προετοιμασίας που θα έπρεπε να γίνουν προ διετίας, στη νέα κυβέρνηση να τα ρυθμίσει. «Θα ήταν ορθότερο να ζητήσουν ενημέρωση», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Συμπληρωματικοί – ΒΟΤ

Αναφερόμενος στους 14 συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν το 2003, ο κ. Κυπριανού, τόνισε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ορισμένες έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν στην πορεία.

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις (ΔΗΣΥ) περί μη προώθησης της ανάθεσης έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, ο Μάρκος Κυπριανού τόνισε πως όχι μόνο συνεχίζεται η ανάθεση έργων στον ιδιωτικό τομέα με το ΒΟΤ, αλλά, όπως είπε, έχει επεκταθεί και με άλλους τρόπους, ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά.

Του Κυριάκου Κυριακίδη