You are here

Αβέρωφ: «Παυσίπονο σε καρκινοπαθή»

29/08/2003 14:13
Έντονη κριτική άσκησε πριν από λίγο ο Δημοκρατικός Συναγερμός για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι τα προβλήματα της οικονομίας και ειδικότερα τα δημόσια οικονομικά δεν αντιμετωπίζονται με αναχρονιστικές μεθόδους κατά την έκφραση του και σημείωσε ότι «η συνταγή της κυβέρνησης να αναστείλει αναπτυξιακά έργα και να επιβάλει φόρους είναι και λανθασμένη και αναχρονιστική. Δεν θα δώσει λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα των δημοσιονομικών αλλά θα επιφέρει αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις εις βάρος της οικονομίας». Ο κύριος Αβέρωφ παρατήρησε ότι σε μία προβληματική οικονομία τα αναπτυξιακά έργα όχι μόνο δεν συρρικνώνονται αλλά εντείνονται για να τονώσουν την οικονομία του τόπου. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση άτολμη και πρόσθεσε ότι με τις τοποθετήσεις της πάνω στην οικονομία δημιουργεί αρνητική ψυχολογία στον πολίτη με επιπρόσθετες επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε στη συνέχεια ότι τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση αποτελούν παυσίπονο σε καρκινοπαθή. Ο αναπληρωτής επίτροπος στρατηγικής και οικονομικής ανάπτυξης Ιωσήφ Ιωσήφ, μιλώντας επίσης στην ίδια συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε το μοντέλο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ως ξεπερασμένο και υποστήριξε ότι εάν εφαρμοστεί όπως το εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών θα σκοτώσει την οικονομία, κατά την έκφραση του. Στη συνέχεια και κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα τα οποία εισηγείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ εισηγείται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

1. Αναλυτική εξέταση όλων των δαπανών του κράτους ούτως ώστε να εντοπιστούν στη λεπτομέρεια τους οι ελαστικές και ανελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού και να γίνουν οι αναγκαίες ανακατατάξεις.

2. Προώθηση, σε συνεννόηση με την ΠΑΣΥΔΥ, συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία, ώστε να επέλθουν εξοικονομήσεις εκεί όπου είναι δυνατόν.

3. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων.

4. Αυστηρότερος έλεγχος στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στις συμφωνίες του κράτους με τους ιδιώτες.

5. Προώθηση του συστήματος αυτοχρηματοδότησης έργων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανάπτυξη του τόπου χωρίς να επιβαρύνονται τα δημόσια ταμεία.

6. Προώθηση της μετοχοποίησης ημικρατικών οργανισμών με ορθολογιστικά κριτήρια.

7. Αξιοποίηση των σχεδίων και προγραμμάτων της ΕΕ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

8. Παροχή κινήτρων για ανάπτυξη νέων τομέων οικονομικής δράστης (με συγκριτικό πλεονέκτημα), όπως είναι η ιδιωτική εκπαίδευση, ιατρική και ναυτιλία, κ.α. Χρειαζόμαστε νέους τομείς για ενίσχυση των εισοδημάτων του κράτους και των πολιτών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.