You are here

ΚΤ: Όχι μέρισμα το 2003 – Όλα ανοικτά για το 2004

17/11/2003 14:15
Συστάσεις Moody’s και προς ΚΤ

Ως προαναγγελία για μη καταβολή μερίσματος και για το 2003 (όπως συνέβη το 2002) μπορεί να ερμηνευθούν οι σημερινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η ίδια μερισματική σύσταση και για το 2004 αν αυτό απαιτεί η εξυγίανση της κεφαλαιουχικής επάρκειας και βάσης των Εμπορικών Τραπεζών.

Παράλληλα, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στις έντονες πιέσεις προς την ΚΤ από διεθνής Οίκους Αξιολόγησης για εξυγίανση του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Ο κύριος Χριστοδούλου που απαντούσε σε ερωτήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αναφέρθηκε αρχικά στο «τίμημα» που είχαν οι Εμπορικές Τράπεζες από το σοκ όπως είπε, του χρηματιστηρίου του 1999: (α) πρόβλημα στην άντληση κεφαλαίων (β) μείωση κεφαλαιουχικής επάρκειας (γ) αύξηση στα επισφαλή δάνεια και (δ) μεγάλα ελλείμματα στα ταμεία πρόνοιας των τραπεζών.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Διοικητή της ΚΤ, είπε ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, διαπίστωσα την ανάγκη πρώτον, για να αυξηθούν οι επισφαλείς προβλέψεις και δεύτερον για να γίνουν συστάσεις από την Κεντρική για να μην δοθούν μερίσματα στους μετόχους προκειμένου να εξυγιανθεί η κεφαλαιουχική τους βάση και επάρκεια. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των τραπεζών για τις αντιδράσεις που ενδέχεται να σημειωθούν από τους μετόχους τους η Κεντρική επέμεινε σταθερά, είπε ο κύριος Χριστοδούλου, ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί μέρισμα, τονίζοντας εμφαντικά πως «στο ίδιο πνεύμα ενδέχεται να κινείται και φέτος» η σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας.

Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο και για το 2004. «Θα το δω και για του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤ, υπογραμμίζοντας πάντως, πως ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη αρχίσει μια πορεία εξυγίανσης και ανάκαμψης.

Συστάσεις Moody’s προς ΚΤ

Στο σημείο αυτό ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου αποκάλυψε το παρασκήνιο κατά τη διάρκεια δύο επαφών που είχε με το Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Moody’s κατά τις οποίες ασκήθηκε εντονότατη κριτική στη στάση και συμπεριφορά της Κεντρικής Τράπεζας έναντι των Εμπορικών Τραπεζών. «Κύριοι, σταματήστε να χαϊδεύετε τις τράπεζές σας και τότε θα ξαναμιλήσουμε για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα», τόνισαν οι εκπρόσωποι των Moody’s προς τον κύριο Χριστοδούλου. Παρά την υπόδειξη μου, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πως έχει αρχίσει μια αυστηρή πολιτική απέναντι τους, οι εκπρόσωποι των Moody’s επέμειναν: «Θα έπρεπε από καιρόν να ήσασταν πιο αυστηροί. Συνεχίστε για να το αποδείξετε».

Του Κυριάκου Κυριακίδη