You are here

Μήνυμα Αναστασιάδη για δημοσιονομική πειθαρχία

01/09/2013 14:43
Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας προϋποθέτει την προσήλωση της Κύπρου στη δημοσιονομική πειθαρχία, είπε σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων Μνημείου των πεσόντων, δολοφονηθέντων και αγνοουμένων των Μαντρών Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αναφορές του στη συνέντευξη που έδωσε σε γερμανική εφημερίδα παρερμηνεύτηκαν, είπε ότι «παρερμηνεύτηκε αυτό που είπα, και το νόημα και το μήνυμα ήταν ότι δεν θα
επιτρεπόταν ποτέ σε κανένα να μας επιβάλει όρους εάν εμείς παίρναμε έγκαιρα μέτρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κατονόμασα και τον κ. Χριστόφια. Ο δημοσιογράφος μπορεί να απέδωσε ό,τι απέδωσε. Το μήνυμα ήταν ένα: δεν θα επιτρεπόταν ποτέ σε κανένα εκ των εταίρων μας να επιβάλει όρους εάν εμείς έγκαιρα φροντίζαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «θέλω να επαναλάβω ότι όσο θα είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι και όσο δεν θα παρεκκλίνουμε από όσα έχουμε θέσει ως προτεραιότητες - δηλαδή ένα νοικοκυρεμένο κράτος, μια νέα δομή, μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, πραγματικά κοινωνική πολιτική - πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε. Μέσα και από τα κίνητρα που έχουμε δώσει, μέσα από τις πολιτικές που θα εξαγγέλλονται κάθε τόσο, είμαι βέβαιος ότι με την προσέλκυση ξένου ενδιαφέροντος και επενδύσεων θα αρχίσει να ανακάμπτει βεβαίως και η οικονομία μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι διάφοροι οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να ανακάμψει σύντομα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν γνωρίζω για ποιους οικονομολόγους μιλάτε αλλά είναι οι ίδιοι οι οικονομολόγοι που σχεδιάζουν πολλές των πολιτικών και δεν εννοώ τους Κύπριους, αλλά και ευρύτερα, και στο τέλος υποχρεώνονται ακόμα και διεθνών οργανισμών να παραδεχθούν ότι έσφαλλαν στο άλφα ή στο βήτα και ούτω καθεξής».

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον κυπριακό λαό με αφορμή τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «νομίζω ότι το πιο αισιόδοξο μήνυμα το έστειλε η Βρετανική Βουλή. Ως εκ τούτου, αλλά και για το γεγονός ότι είχαμε όντως διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιείτο ως ορμητήριο, δεν θα πρέπει κανείς να ανησυχεί. Να μη διογκώνουμε τα θέματα, διότι είναι ευαίσθητος ο τομέας του τουρισμού και από την ώρα που δεν υπάρχει ένας ανάλογος κίνδυνος καλό είναι να μην αναδεικνύεται χωρίς λόγο».

Ερωτηθείς εάν προκύπτει κάποιο θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναφορικά με την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ούτε με τον Υπουργό υπάρχει θέμα ούτε με τον Γενικό Εισαγγελέα. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: όταν συνδιαβουλεύεσαι και συνδιαμορφώνεις ένα κείμενο δεν χρειάζεται η γραπτή ενημέρωση. Όμως, αυτό δεν έχει σημασία. Έχει δικαίωμα ο Γενικός Εισαγγελέας, ενδεχόμενα αναθεωρώντας κάποιες θέσεις, ή παραβλέποντας κάποια θέματα, να έχει τις απόψεις του.

Αυτό που έχει σημασία είναι ένα: η απαίτηση του λαού για να αποδοθεί επιτέλους η αλήθεια, αλλά και η δικαιοσύνη όσον αφορά τους φέροντες την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που η οικονομία μας αντιμετωπίζει. Επομένως, ας μην εστιάσουμε το πρόβλημα στο εάν γραπτώς ή προφορικώς ή άλλως πως δημιουργούνται κάποιες διαφοροποιήσεις θέσεων. Μπορεί και ο Γενικός Εισαγγελέας να αναθεωρήσει τις θέσεις που αρχικώς είχε. Αυτό είναι δικαίωμα του ύστερα από σοβαρή μελέτη. Αλλά θεωρώ ότι νομότυπα η Επιτροπή έχει συσταθεί από τρία έγκριτα διακεκριμένα για την ακεραιότητα τους μέλη της, και ως εκ τούτου αυτό που όλοι πρέπει να αναμένουν είναι το αποτέλεσμα και όχι τις εύκολες λύσεις που προσφέρονται μέσα από νομικίστικες θεωρήσεις».